Περισσότερες εξαγωγές σιταριού την περίοδο 2023-2024 «βλέπει» η Ουκρανία

Το υπουργείο υπολογίζει τώρα ότι οι αγρότες φύτεψαν 4,1 εκατομμύρια εκτάρια χειμερινού σίτου σε εθνικό επίπεδο.

Η Ουκρανία δεν βλέπει ανάγκη να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού για την επερχόμενη περίοδο 2023/24, καθώς η χειμερινή συγκομιδή φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, αν και μικρότερη από ό,τι σε καιρό ειρήνης, ανέφερε στο Ρόιτερς αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας.

Πριν την ρωσική εισβολή η Ουκρανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και οι εξαγωγές της ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για τις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

«Με βάση τα αποτελέσματα που συνέλεξε το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων καθώς και δορυφορικές εικόνες, οι αγρότες φύτεψαν περισσότερο σιτάρι στις νότιες περιοχές από ό,τι είχε προβλέψει το υπουργείο το φθινόπωρο , δήλωσε στο Reuters ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Taras Vysotskiy».

Το υπουργείο υπολογίζει τώρα ότι οι αγρότες φύτεψαν 4,1 εκατομμύρια εκτάρια χειμερινού σίτου σε εθνικό επίπεδο, από τα 3,7-3,8 εκατ. εκτάρια που ήταν η εκτίμησή τον Οκτώβριο.

Η συγκομιδή μπορεί να κυμαίνεται από 16 εκατομμύρια έως 18 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ πέρυσι η Ουκρανία παρήγαγε 20,2 εκατομμύρια τόνους σιταριού.