Ψωρίαση – Ποια συμπτώματα εμφανίζει και πως θεραπεύεται

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ψωρίαση είναι κολλητική και ότι σύμφωνα με την εικόνα της πάνω στο δέρμα οφείλεται σε ζήτημα κακής υγιεινής. Κανένα από τα δύο δεν ισχύει, αλλά λόγω της κακής ενημέρωσης πολλά άτομα με ψωρίαση υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό. Πολλοί από τους ασθενείς έχουν δηλώσει τα τελευταία χρόνια ότι θα προτιμούσαν να έρχονταν αντιμέτωποι με κάποια άλλη χρόνια νόσο και όχι με την χρόνια φλεγµονώδη πάθηση της ψωρίασης.

Πως παρατηρούνται οι βλάβες;

Η αίσθηση φαγούρας και καψίματος είναι δύο από τα πιο κλασικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, η πλάτη κ.α.

Ύστερα από πολλές έρευνες που έχουν γίνει δεν έχει βρεθεί αποδεδειγμένη συσχέτιση με την κληρονομικότητα, παρόλα αυτά πολλές είναι οι περιπτώσεις, στις οποίες κάποιος συγγενείς είχε προσβληθεί από ψωρίαση στο παρελθόν.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό;

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποσυντονίζεται και στρέφεται ενάντια στο δέρμα, κάνοντας τα κύτταρά του να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα στις ανώτερες στιβάδες, δημιουργώντας τις λεγόμενες κόκκινες ψωριασικές πλάκες. Σε αντίθεση με τις φυσιολογικές συνθήκες που τα κύτταρα χρειάζονται 30 ημέρες για να πολλαπλασιαστούν στην ψωρίαση ο πολλαπλασιασμός αυτός γίνεται σε 4 ημέρες.

Θεραπεία και αγωγή – Πότε είναι απαραίτητη

Από την στιγμή που το άτομο διαγνωστεί με ψωρίαση είναι δεδομένο ότι χρειάζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του φαρμακευτική αγωγή, ειδικά στις περιόδους έξαρσης.

Στην θεραπεία της ψωρίασης περιλαμβάνονται οι κρέμες, η φωτοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της περαιτέρω κατανόησης της νόσου, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, σε σημεία που τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν εντελώς.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την πάθηση της ψωρίασης, την ενδεδειγμένη θεραπεία και ό,τι άλλο αναζητάτε μέσα από την ιστοσελίδα totalskin.gr Δερματολογικό Ιατρείο Αρώνη Κυριακή - Ιωαννίδης Ελευθέριος. Όλες οι παθήσεις του δέρματος βρίσκουν τις απαντήσεις τους!