Το ελαιόλαδο προστατεύει από το alzheimer

Νέα μελέτη την οποία υπογράφουν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεμπλ της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα πως το ελαιόλαδο συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της μνήμης, βελτιώνει τη μαθησιακή ικανότητα, μειώνοντας παράλληλα τις παθολογανατομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ντομένικο Πράτικο πειραματίστηκαν σε ποντίκια τα οποία είχαν τροποποιηθεί προκειμένου να εμφανίζουν μετά από μία συγκεκριμένη ηλικία τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της νευροεκφυλιστικής νόσου, τα οποία είναι οι πλάκες β-αμυλοειδούς και οι νευροϊνιδιακοί θυσάνοι της πρωτεΐνης Ταυ. Οι επιστήμονες διαίρεσαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες δίνοντας στην πρώτη διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στη δεύτερη διατροφή χωρίς ελαιόλαδο. Η διατροφή αυτή είχε ξεκινήσει πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων που προσομοιάζουν της νόσου Alzheimer.

Τα τεστ που ακολούθησαν πλησιάζοντας στην κρίσιμη ηλικία έδειξαν πως τα ποντίκια από την ομάδα που είχε τραφεί με ελαιόλαδο είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από ότι εκείνα που δεν είχαν λάβει ελαιόλαδο. Η εξέταση που ακολούθησε τα αποτελέσματα αποκάλυψε πως υπήρχαν πολύ σημαντικές διαφορές στον τρόπο που λειτουργούσαν οι νευρώνες αλλά και στην ίδια τους την εμφάνιση. Όπως φάνηκε οι συνάψεις είχαν διατηρηθεί πολύ καλύτερα στην ομάδα του ελαιόλαδου ενώ οι βασικές παθολογανατομικές αλλοιώσεις είχαν εμφανιστεί σε πολύ μικρότερη έκταση. Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να πραγματοποιήσουν πειράματα χορηγώντας ελαιόλαδο σε ποντίκια τα οποία έχουν ήδη εκδηλώσει Alzheimer προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο δραστικό μπορεί να είναι το ελαιόλαδο στην παύση ή αναστροφή της νευροεκφύλισης.

Πηγή:greek-gourmet.gr