Μέλι: Η θεραπεία κατά του βήχα

Το μέλι μπορεί να είναι καλύτερο στη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος από τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των παθήσεων του κρύου και της γρίπης από τα συνηθισμένα εμπορικά φάρμακα και θα μπορούσε να προσφέρει μια ασφαλέστερη, φθηνότερη και πιο εύκολα διαθέσιμη εναλλακτική λύση έναντι των αντιβιοτικών.

Ενθάρρυναν τους γιατρούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να το συστήσουν σε ασθενείς αντί της συνταγογράφησης αντιβιοτικών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και να οδηγήσουν σε αντοχή στα αντιβιοτικά όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά.

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως εγχώρια θεραπεία για το βήχα, αλλά η αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία κοινών ασθενειών δεν έχει ερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ιατροί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Nuffield ανέλυσαν τα υπάρχοντα στοιχεία για να προσδιορίσουν πώς τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URTIs) ανταποκρίθηκαν σε αυτό. Οι URTIs είναι κοινές ασθένειες τύπου κρυολογήματος που επηρεάζουν τη μύτη, τους κόλπους, τον φάρυγγα ή τον λάρυγγα.

«Το μέλι ήταν ανώτερο από τη συνήθη φροντίδα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος», έγραψαν στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine.

«Παρέχει μια ευρέως διαθέσιμη και φθηνή εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά. Το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες για να επιβραδύνει την εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής, αλλά απαιτούνται περαιτέρω υψηλής ποιότητας, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, δοκιμές.»

Οι ερευνητές συνέταξαν τα αποτελέσματα 14 μελετών, εννέα από τις οποίες αφορούσαν μόνο παιδιά. Οι περισσότεροι συγκρίνουν το μέλι με πιο συμβατικές θεραπείες όπως φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Όταν εξέτασαν μελέτες που συγκρίνουν το μέλι με ένα εικονικό φάρμακο, ωστόσο, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα όπως και όταν έβλεπαν τις άλλες συγκριτικές μελέτες. Είπαν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτήν τη σύγκριση.

Οι οργανισμοί δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών. Το 2018, είπαν ότι εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν απειλητικά για τη ζωή εάν η επίδραση των αντιβιοτικών μειωθεί μέσω υπερβολικής συνταγής.

«Δεδομένου ότι η πλειονότητα των URTI είναι ιογενής, η συνταγή αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική και ακατάλληλη», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Ωστόσο, η έλλειψη αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων, καθώς και η επιθυμία διατήρησης της σχέσης ασθενούς-γιατρού, συμβάλλουν και τα δύο στα αντιβιοτικά με συνταγή.»