Ούτε στην δεκαπεντάδα δεν βρίσκεται η Ελλάδα στις επενδύσεις

Σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό παγκοσμίως εξελίσσεται η Δυτική Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία που υπάρχει λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην οικονομία, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΕΥ με τίτλο «European Attractiveness Survey», οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη έφθασαν το 2014 στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 305 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση 36% σε ετήσια βάση παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως. Μόνο τον περασμένο χρόνο, 43 ευρωπαϊκές χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας- προσέλκυσαν 4.341 επενδύσεις που αντιπροσωπεύει αύξηση 10% σε σχέση με το 2013 και δημιούργησαν 185.583 θέσεις απασχόλησης (+12%).

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκαπεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών που προσέλκυσαν τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις και όπως επισημαίνει σε δήλωσή του που περιλαμβάνεται στη σχετική ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου, «δυστυχώς, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι απούσα από τις εξελίξεις αυτές, ενώ θα μπορούσε με αξιώσεις να επωφεληθεί από τη διαφαινόμενη αναγέννηση της Ευρώπης ως ελκυστικό προορισμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να απομακρυνθεί το πέπλο της αβεβαιότητας από την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τα 808 διευθυντικά στελέχη που συμμετείχαν στην 13η έκδοση της ετήσιας έρευνας, η Δυτική Ευρώπη χαρακτηρίσθηκε ως ένας από του πιο ελκυστικούς προορισμούς στον κόσμο από το 50% των ερωτηθέντων το 2014, έναντι 45% το 2013, ξεπερνώντας την Κίνα, η οποία παρουσίασε μείωση 6% συγκεντρώνοντας το 38% των προτιμήσεων. Η Βόρεια Αμερική βελτίωσε τη θέση της συγκεντρώνοντας το 39% των προτιμήσεων από 31% την προηγούμενη χρονιά, κατακτώντας τη δεύτερη θέση και αφήνοντας την Κίνα στην τρίτη θέση. Σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου «η βελτίωση στη σχετική ελκυστικότητα της Ευρώπης, πηγάζει όχι μόνο από την οικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη στην Ευρώπη, αλλά και από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις αναδυόμενες αγορές και την ικανότητά τους να εξακολουθήσουν να επιτυγχάνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραψαν κατά την τελευταία δεκαετία. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, η εξασθένηση του ευρώ και η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχουν επίσης συμβάλει στην ώθηση των επενδύσεων στην Ευρώπη και οδήγησαν στη δημιουργία σχεδόν 200.000 νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς η απασχόληση αποτελεί μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης».

Εμπόδια
Σύμφωνα με την έρευνα, το 59% των επενδυτών εκφράζει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ευρώπης κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ωστόσο μόνο το 32% των διευθυντικών στελεχών έχουν σχέδια για τη δημιουργία ή την επέκταση δραστηριοτήτων στην Ευρώπη κατά το επόμενο έτος, ενώ το 64% δεν έχει κανένα σχέδιο.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι για να αξιοποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και να βελτιωθεί περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των παραγόντων που περιορίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπως η υπερβολική γραφειοκρατία και οι αργοί ρυθμοί ανάκαμψης, οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούνται ως σημαντικά εμπόδια.

Οι πόλεις που προτιμούν οι ξένοι επενδυτές
Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο στην κορυφή

Οι τρεις κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις που προτιμούν οι ξένοι επενδυτές παρέμειναν και στη φετινή έρευνα το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο, με την πρωτεύουσα της Βρετανίας να έχει σημαντική απόσταση από τις υπόλοιπες. Όμως, αξιοσημείωτη είναι η άνοδος του Βερολίνου, το οποίο βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από το Παρίσι και δεν αποκλείεται να το ξεπεράσει την επόμενη χρονιά. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας θεωρείται πλέον ότι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς για επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας, αλλά και ανερχόμενη πόλη από πλευράς ποιότητας ζωής.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται τρεις πόλεις από τη Γερμανία (Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Μόναχο) καθώς και δύο πόλεις στην Ισπανία (Βαρκελώνη Μαδρίτη), ενώ με εξαίρεση την Πράγα απουσιάζουν πόλεις από την ανατολική Ευρώπη. Επίσης, αξιοπρόσεκτη είναι η άνοδος των Βρυξελλών από την 11η στην 6η θέση. Γενικότερα, η ΕΥ θεωρεί ότι υπάρχει μία σειρά από παράγοντες που καθορίζουν ποιες ευρωπαϊκές πόλεις καθίστανται σημαντικοί πόλοι έλξης άμεσων ξένων επενδύσεων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η δυνατότητά τους να επανέλθουν σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, η ικανότητα να στηρίξουν πρωτοποριακές και καινοτόμες επιχειρήσεις και να δώσουν επιχειρηματική υπόσταση σε ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.