Ελιά: Πυρηνοτρήτης και Μαργαρόνια

Η πτήση των ενήλικων της ανθόβιας γενιάς πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οδηγίες προς τους παραγωγούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης

Η πτήση των ενήλικων της ανθόβιας γενιάς πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από τα δεδομένα των παγίδων στο νομό Χαλκιδικής, η πτήση του εντόμου εμφάνισε μέγιστο το χρονικό διάστημα 10-13 Μαΐου. Τα έντομα αυτά εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι περισσότερες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 21-23 Μαΐου.

Οι προνύμφες αυτής της γενιάς προκαλούν ζημιές στα άνθη.

Συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση λόγω του ότι ένα ποσοστό 5% των ανθέων δίνει ικανοποιητική καρπόδεση.

Συνιστάται επέμβαση με Bacillus thuringiensis και προσθήκη φαγοδιεγερτικού ή 1-3‰ ζάχαρης σε ελαιώνες βιολογικής γεωργίας με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του εντόμου της επόμενης γενιάς ή σε ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία, στο 30-40% της κανονικής.

Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης με στόχο τις περισσότερες νεαρές προνύμφες: 19-23 Μαΐου.

Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

Μαργαρόνια

Κατά κανόνα το έντομο μπορεί να προκαλέσει αξιόλογη ζημιά μόνο σε νεαρά δενδρύλλια, σε φυτώρια ή νεοσύστατους ελαιώνες, καθώς και σε δέντρα που έχει γίνει κλάδεμα ανανέωσης. Οι προνύμφες του εντόμου προκαλούν ζημιές στις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών.

Η επέμβαση για τον Πυρηνοτρήτη καταπολεμά αποτελεσματικά και τις νεαρές προνύμφες της Μαργαρόνιας