Ασβέστιο: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του σε φυτά και έδαφος

Μια ακόμα ένδειξη της σημαντικότητας του ρόλου του Ασβεστίου στα φυτά είναι και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή του.

Ο ρόλος του Ασβεστίου στα φυτά και στο έδαφος είναι από τους πλέον πιο σημαντικούς. Μετά το άζωτο, τον φώσφορο και το κάλιο, το αμέσως επόμενο απαραίτητο μακροστοιχείο για τα φυτά και το έδαφος είναι το Ασβέστιο καθώς είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί η επάρκειά του και αυτό γιατί παίρνει μέρος σε διάφορες λειτουργίες.

Μεταξύ άλλων, το ασβέστιο εξασφαλίζει την δημιουργία ισχυρών κυτταρικών τοιχωμάτων, ενισχύει την καρποφορία και την καρπόδεση ενώ καθιστά τους καρπούς πιο ανθεκτικούς σε μυκητολογικές προσβολές. Παράλληλα αυξάνει την μετασυλλεκτική τους αντοχή, ενώ συμμετέχει στην σύνθεση των γιββερελινών και των αυξινών, επομένως χωρίς αυτό η παραγωγικότητα του φυτού δεν θα είναι η επιθυμητή.

Μια ακόμα ένδειξη της σημαντικότητας του ρόλου του Ασβεστίου στα φυτά είναι και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή του.

Η έλλειψη Ασβεστίου παρατηρείται αρχικά στα κατώτερα φύλλα και στις ρίζες. Στα μήλα εμφανίζονται σκούρες κηλίδες μετασυλλεκτικά, γνωστή ανωμαλία που ονομάζεται bitter pit, και στην τομάτα προκαλείται φαιά σήψη ή μαύρη βούλα.

Γενικότερα, παρατηρείται καρπόπτωση, ξήρανση φύλλων και καχεξία του φυτού. Τα προβλήματα της τροφοπενίας ασβεστίου μπορούν να αντιμετωπισθούν με τα διαφυλλικά λιπάσματα.