ΗΠΑ: Πολλά προβλήματα στο βαμβάκι από την ξηρασία

Οι τιμές του βαμβακιού, που αυξήθηκαν την άνοιξη μετά την αυξανόμενη κινεζική ζήτηση, έκτοτε μειώθηκαν εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ.

Οι αγρότες βαμβακιού στο Τέξας, όπου παράγεται περίπου το 40% της σοδειάς των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ξηρασία που κοστίζει δισεκατομμύρια στη βιομηχανία.

Η έλλειψη βροχής και η υπερβολική ζέστη αναγκάζουν τους καλλιεργητές στην πολιτεία να εγκαταλείψουν σχεδόν το 70% των στρεμμάτων βαμβακιού που φύτεψαν νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι τιμές του βαμβακιού, που αυξήθηκαν την άνοιξη μετά την αυξανόμενη κινεζική ζήτηση, έκτοτε μειώθηκαν εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ.

Οι αγρότες βαμβακιού στο Τέξας, όπου παράγεται περίπου το 40% της σοδειάς των ΗΠΑ , αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ξηρασία που κοστίζει δισεκατομμύρια στη βιομηχανία.

Η έλλειψη βροχής και η υπερβολική ζέστη αναγκάζουν τους καλλιεργητές στην πολιτεία να εγκαταλείψουν σχεδόν το 70% των στρεμμάτων βαμβακιού που φύτεψαν νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

«Ήταν ένα από τα πιο σκληρά χρόνια ανάπτυξης που έχουμε δει ποτέ ιστορικά, μέχρι τη δεκαετία του 1950», δήλωσε ο Kody Bessent, Διευθύνων Σύμβουλος της Plains Cotton Growers, που εκπροσωπεί αγρότες στις 42 κομητείες της περιοχής High Plains στο βόρειο Τέξας. .

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο, στέλνοντας τη συντριπτική πλειονότητα του βαμβακιού που καλλιεργούν, στο εξωτερικό. Ωστόσο, φέτος, η παραγωγή βαμβακιού στην Αμερική αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 14 εκατομμύρια μπάλες, μειωμένη κατά 21% από πέρυσι, αναφέρει το USDA.