Το νέο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επιτροπή Γιούνκερ έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι αποτελεσματική προς όφελός τους όσον αφορά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες της Ευρώπης.

Το πρώτο βήμα είναι ο καθορισμός των σωστών προτεραιοτήτων στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2015.

Στις 12/11 ξεκίνησε η προετοιμασία του προγράμματος εργασίας και ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς δρομολόγησε διαδικασία διαλόγου στο πλαίσιο τους σώματος των επιτρόπων και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και για πρώτη φορά με τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Ο κόσμος σε ολόκληρη την ΕΕ μας λέει ότι θέλει αλλαγή. Θέλουν την Ευρώπη να επικεντρωθεί περισσότερο στους τομείς στους οποίους μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων: απασχόληση, ανάπτυξη και δικαιοσύνη στις κοινωνίες μας. Οι πολίτες θέλουν η Ευρώπη να βελτιώσει τις ζωές τους και όχι να ανακατεύεται σε αυτές. Οι επιχειρήσεις θέλουν την Ευρώπη να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους και όχι να τις επιβαρύνει με περισσότερη γραφειοκρατία. Η παρούσα Επιτροπή έχει δεσμευτεί για μια νέα αρχή, αποδίδοντας προτεραιότητα σε αυτά για τα οποία είμαστε αρμόδιοι και φροντίζοντας να καλυτερεύσουμε τον τρόπου που ενεργούμε. Το πρώτο μας πρόγραμμα εργασίας θα επικεντρωθεί σε μικρό αριθμό συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους πολίτες. Και για πρώτη φορά θα συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τα κράτη μέλη για να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη για το πρόγραμμά μας, επειδή οι προτάσεις είναι χρήσιμες μόνον εάν εγκριθούν, γίνουν αποδεκτές και εφαρμοστούν σωστά στην πράξη».

Μέσω του νέου προγράμματος εργασίας η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να υλοποιήσει τα δέκα σημεία των Πολιτικών Κατευθύνσεων που έθεσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, δηλ., ουσιαστικά, του πολιτικού συμβολαίου της Επιτροπής Γιούνκερ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και την Στρατηγική για την Ένωση σε εποχή αλλαγών.