Ζάχαρη, κακάο, καλαμπόκι στο limit up

 

 

Καλαµπόκι, ζάχαρη και κακάο φαίνεται ότι παίρνουν την ανιούσα, κατά τη διάρκεια του 2014, σηµειώνοντας τη µεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της γερµανικής επενδυτικής τράπεζας Commerzbank. Ωφελημένες έτσι απ΄ αυτήν την κατάσταση βγαίνουν κυρίως οι ΗΠΑ, που έχουν μεγάλη παραγωγή καλαμποκιού κι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν μεγάλες παραγωγές ζάχαρης αλλά και κακάο, που συναντάται και σε άλλες χώρες.

 Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι τιµές του καλαµποκιού θα κινηθούν ανοδικά κατά τη διάρκεια του 2014, έστω κι αν είναι δύσκολο να φτάσουν στα επίπεδα που είχαν βρεθεί τη διετία 2011-2012.

Άνοδος αναµένεται και στη χρηµατιστηριακή τιµή της ζάχαρης, η οποία υπολογίζεται να φτάσει τα 19,5 σεντς ανά λίµπρα, δηλαδή σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με τα τα 16,49 σεντς, που βρίσκεται σήµερα. Η άνοδος της τιμής της ζάχαρης στην αγορά  θα σημάνει τιμολογιακή άνοδο και στη ζαχαροπλαστική και δευτερευόντως στη μαγειρική, παρότι η Ελλάδα κατά κανόνα χρησιμοποιεί τη δική της ζάχαρη από ζαχαρότευτλο κι όχι από ζαχαροκάλαμο.

Όσον αφορά στη σόγια, η επενδυτική τράπεζα προβλέπει διορθωτική πορεία προς τα 11,50 δολάρια το µπούσελ, καθώς οι τρέχουσες τιµές των 13,35 δολαρίων είναι «σχετικά υψηλές» και ενθαρρύνουν την παγκόσµια παραγωγή, κάτι που θα σημάνει βελτιωμένη κατάσταση για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που έφτασαν στα όριά τους με τα προηγούμενα απανωτά limit up στην τιμή της σόγιας.

Πηγή: Newsbomb.gr/Agrocapital