Ε.Ε.: Η παραγωγή χοιρινού κρέατος θα μειωθεί κατά 1,2 εκατ. τόνους τα επόμενα 10 χρόνια

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4% ετησίως,

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί κατά 0,5% ετησίως τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα οδηγήσει σε συνολική μείωση κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2035 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2022-2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράστηκε αυτή την πρόβλεψη στις Γεωργικές Προοπτικές 2024-2035.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μείωση οφείλεται κυρίως σε περαιτέρω κοινωνικές ανησυχίες για την εντατική χοιροτροφία, στην εφαρμογή αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και στις μειωμένες δυνατότητες εξαγωγών. Η ΕΕ πρόσθεσε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) θεωρείται ότι θα παραμείνει παρούσα στην ΕΕ, αλλά δεν αναμένονται σημαντικές εστίες. Θα χρειαστεί συνεχής επαγρύπνηση για να αποφευχθούν σημαντικές διαταραχές στην παραγωγή και το εμπόριο, έγραψε η ΕΚ.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4% ετησίως, πέφτοντας στα 30 κιλά μέχρι το 2035 (-5% σε σύγκριση με τα ήδη χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν μεταξύ 2022 και 2024 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από το 2021). Στην ΕΕ, οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τις προτιμήσεις των καταναλωτών για το χοιρινό κρέας.

Επιπλέον, η σχετικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σύγκριση με άλλους τύπους κρέατος μπορεί να αντιμετωπιστεί λιγότερο ευνοϊκά από ορισμένους καταναλωτές.

Ενώ οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2022, προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 1% ετησίως μεταξύ του τελευταίου μέσου όρου της τριετίας και του 2035 (-338.000 τόνοι μεταξύ του μέσου όρου της περιόδου 2022-2024 και του 2035), λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό όγκο εξαγωγών το 2022 προς την Κίνα.

Η Κίνα, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ ανακτούν την εγχώρια παραγωγική τους ικανότητα παρά την αναμενόμενη συνέχιση των κρουσμάτων της ΑΠΧ. Αντίθετα, θα μπορούσε να υπάρξει αυξημένη ζήτηση για εισαγωγές στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την υποσαχάρια Αφρική, την Ελβετία και ορισμένες άλλες ασιατικές περιοχές.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος εξαγωγικός προορισμός της ΕΕ, παρόλο που η συνολική ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μειωθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει και να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο των εξαγωγών της σε χοιρινό κρέας τα επόμενα χρόνια.

Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές με μείωση 2,2% ετησίως μεταξύ του μέσου όρου 2022-2024 και του 2035, κυρίως επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά του, ενώ δεν είναι πιθανή η σημαντική αύξηση των εισαγωγών από άλλες χώρες.