Η χώρα δυσκολεύεται να προσελκύσει παγκόσμιους προμηθευτές
Το Ιράκ θα στείλει 220.000 τόνους σιταριού στη Συρία ως «δώρο», ανέφεραν συριακά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, επικαλούμενα τον διευθυντή του Γενικού Οργανισμού Σιτηρών, προσθέτοντας ότι η πρώτη παρτίδα έχει ήδη φθάσει στο Ντέιρ ελ Ζορ της Συρίας.
Η Συρία είχε αγοράσει περίπου 100.000 τόνους σιταριού στον προηγούμενο διαγωνισμό που αναφέρθηκε στις 25 Μαρτίου, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός αγοράς μετά την αλλαγή εξουσίας στη Συρία στα τέλη του περασμένου έτους.
Σύροι αξιωματούχοι της νέας κυβέρνησης υπό ισλαμιστική ηγεσία λένε ότι ενώ οι εισαγωγές σιταριού και άλλων βασικών προϊόντων δεν υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, οι προκλήσεις στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για εμπορικές συμφωνίες έχουν αποτρέψει τους παγκόσμιους προμηθευτές από το να πουλήσουν στη Συρία.
Η Ρωσία και το Ιράν, και οι δύο μεγάλοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε από τους αντάρτες τον Δεκέμβριο, παρείχαν προηγουμένως το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού και των πετρελαιοειδών της Συρίας, αλλά σταμάτησαν μετά τη θριαμβευτική επικράτηση των ανταρτών και την προσφυγή του Άσαντ στη Μόσχα.
Ένα πλοίο που μετέφερε σιτάρι έφθασε στο λιμάνι της Λατάκειας της Συρίας, η πρώτη παράδοση του είδους της από τότε που ο Άσαντ ανατράπηκε από τους αντάρτες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή.