Το αυξανόμενο αυτό έλλειμμα επιτείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά σοκολάτας
Σε σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για το παγκόσμιο έλλειμμα κακάο προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO), καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό για το γεωργικό έτος 2023-2024. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το έλλειμμα ανήλθε σε 494 χιλιάδες τόνους, ξεπερνώντας κατά περισσότερο από 50 χιλιάδες τόνους την προηγούμενη πρόβλεψη των 441 χιλιάδων.
Η παγκόσμια παραγωγή κακάο – βασικής πρώτης ύλης για τη βιομηχανία σοκολάτας – διαμορφώθηκε τελικά στους 4,37 εκατομμύρια τόνους, έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,49 εκατ. τόνους. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας οκταετίας και για μείωση κατά 12,9% σε σύγκριση με την παραγωγή του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, η επεξεργασία των κόκκων κακάο παρουσίασε επίσης πτώση, φτάνοντας τους 4,8 εκατομμύρια τόνους, όταν μόλις τον Φεβρουάριο οι εκτιμήσεις ήταν υψηλότερες – στα 4,9 εκατ. τόνους. Το αντίστοιχο νούμερο το προηγούμενο έτος ήταν 5,1 εκατομμύρια τόνοι.
Η τελική διαφορά ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση – το λεγόμενο έλλειμμα – καταγράφηκε έτσι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία του οργανισμού. Το αυξανόμενο αυτό έλλειμμα επιτείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά σοκολάτας, όπου ήδη παρατηρούνται έντονες ανατιμήσεις λόγω περιορισμένων αποθεμάτων και αυξημένων τιμών κακάο στα διεθνή χρηματιστήρια.