Πως διαμορφώνεται η εικόνα στην αγορά των ΗΠΑ
Με μια Ματιά
• Η παραγωγή παλαιάς εσοδείας στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 1,1 εκατομμύρια δέματα
• Οι εξαγωγές παλαιάς εσοδείας των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 400.000 δέματα
• Η παραγωγή νέας εσοδείας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 500.000 δέματα
Είναι μια «τετραπλή ανοδική» έκθεση για το βαμβάκι, αν εξετάσει κανείς την έκθεση WASDE του Ιουνίου. Όχι, δεν πρόκειται για ενεργειακό ποτό· είναι η έκθεση Εκτιμήσεων Παγκόσμιας Προσφοράς και Ζήτησης Γεωργικών Προϊόντων (World Agricultural Supply and Demand Estimates). Βρισκόμαστε στην περίοδο μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, όπου οι προσαρμογές προσφοράς και ζήτησης βαμβακιού του USDA εφαρμόζονται σε τέσσερις ισολογισμούς:
1. Παλαιάς εσοδείας για τις ΗΠΑ
2. Παλαιάς εσοδείας για τον κόσμο
3. Νέας εσοδείας για τις ΗΠΑ
Οι όροι «παλαιά εσοδεία» και «νέα εσοδεία» αναφέρονται στο τρέχον έτος εμπορίας 2024-25 και στο μελλοντικό 2025-26, αντίστοιχα. Οι ισολογισμοί των ΗΠΑ σύμφωνα με τις προσαρμογές του Ιουνίου εμφανίζονται στο Σχήμα 1.
Το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) προχώρησε σε ανοδικές προσαρμογές και στους τέσσερις ισολογισμούς – γεγονός σπάνιο για την κατά τα άλλα ήσυχη έκθεση WASDE του Ιουνίου.
Αρχικά, η παραγωγή παλαιάς εσοδείας στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 1,1 εκατομμύρια δέματα, με αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων λήξης παλαιάς εσοδείας βαμβακιού κατά 1,1 εκατομμύρια δέματα. Πρόκειται για μια μέτρια ανοδική προσαρμογή.
Αυτή η προσαρμογή μεταφέρεται και στον ισολογισμό νέας εσοδείας παγκοσμίως, με 1,1 εκατομμύρια λιγότερα αρχικά αποθέματα στον παγκόσμιο ισολογισμό του 2025-26. Ενισχύεται περαιτέρω από μείωση κατά 820.000 δέματα στην παραγωγή νέας εσοδείας στο ισοζύγιο του 2025-26. Συνολικά, πρόκειται για μια μείωση προσφοράς σχεδόν 2 εκατομμυρίων δεμάτων, η οποία υπεραντισταθμίζει τη μείωση κατά 320.000 στη νέα παγκόσμια κατανάλωση. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι μια μείωση κατά 1,58 εκατομμύρια δέματα στα τελικά αποθέματα νέας εσοδείας παγκοσμίως. Πρόκειται για πιο έντονα ανοδική προσαρμογή.
Προσαρμογές για τις ΗΠΑ
Εστιάζοντας στις προσαρμογές των ΗΠΑ, οι εξαγωγές παλαιάς εσοδείας αυξήθηκαν σημαντικά κατά 400.000 δέματα, από μήνα σε μήνα, από 11,1 εκατομμύρια σε 11,5 εκατομμύρια δέματα (Σχήμα 1, μεσαία στήλη). Αυτή η προσαρμογή μετέφερε απευθείας 400.000 λιγότερα δέματα στα αποθέματα λήξης παλαιάς εσοδείας. Πρόκειται για μέτρια ανοδική προσαρμογή, η οποία ωθεί το επίπεδο αποθεμάτων από έντονα πτωτικό σε λιγότερο αρνητικό σε ετήσια βάση.
Αυτό σημαίνει επίσης 400.000 λιγότερα δέματα εισερχόμενων αποθεμάτων στον ισολογισμό νέας εσοδείας των ΗΠΑ.
Επιπλέον, η παραγωγή νέας εσοδείας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 500.000 δέματα, βάσει προβλέψεων για μειωμένες αποδόσεις και συγκομιζόμενες εκτάσεις στην περιοχή Delta. Οι εν λόγω προσαρμογές συνδυάζονται σε μια μείωση προσφοράς κατά 900.000 δέματα, που μεταφέρεται αυτούσια στα αποθέματα λήξης νέας εσοδείας, μειώνοντάς τα ισόποσα. Πρόκειται για έντονα ανοδική προσαρμογή, η οποία αλλάζει τη σύγκριση αποθεμάτων σε ετήσια βάση από πτωτική (τον Μάιο) σε ουδέτερη (Σχήμα 1, μεσαία και δεξιά στήλη).
Αν και τα συμβόλαια βάμβακος του Intercontinental Exchange δεν αντέδρασαν έντονα ανοδικά σε αυτή την έκθεση, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο για ισχυρότερη αντίδραση της αγοράς, σε περίπτωση που η έκθεση έκτασης της 30ής Ιουνίου παρουσιάσει απρόσμενα χαμηλά στοιχεία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη μακρόθεν αναμενόμενη άνοδο των συμβολαίων Δεκεμβρίου ’25, ειδικά αν πολλά hedge funds με ανοιχτές πτωτικές θέσεις αποφασίσουν να τις καλύψουν.
Αν συμβεί αυτό, και αν το συμβόλαιο Δεκεμβρίου ’25 κινηθεί προς τα μέσα του εύρους των 70 σεντς, δεν θα συνιστούσα αναμονή για κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου ή προσυμφωνημένης πώλησης. Η συνήθης εποχική τάση είναι να εξασθενούν τα ICE cotton futures από τα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού. Επομένως, ο χρόνος ενδέχεται να μην είναι σύμμαχός σας.