Στο «κόκκινο» η κτηνοτροφία της περιοχής
Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση επτά νέων κρουσμάτων ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες στους Δήμους Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, γεγονός που εντείνει την κρίση στον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Τα περιστατικά εντοπίστηκαν σε Γλαφυρές, Μελισσάτικα, Αλμυρό και Στεφανοβίκειο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για ακόμη ένα ύποπτο κρούσμα.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως την Παρασκευή αναμένεται η θανάτωση περίπου 2.500 ζώων στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων. Την ίδια ώρα, παραμένει άλυτο το ζήτημα της ταφής περίπου 4.500 νεκρών αιγοπροβάτων, καθώς οι δήμοι δεν έχουν υποδείξει κατάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής. Ως αποτέλεσμα, τα νεκρά ή προς θανάτωση ζώα παραμένουν εντός των μονάδων, οι οποίες αποτελούν πλέον εστίες υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.
Η αντίδραση των κτηνοτρόφων είναι έντονη, καθώς εκφράζουν αγανάκτηση και απογοήτευση για τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για καθυστερημένη και αναποτελεσματική διαχείριση της κρίσης. Όπως τονίζουν, τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται η πλήρης απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων στις ζώνες επιτήρησης και προστασίας, αυξημένοι έλεγχοι από τις αστυνομικές αρχές και η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για τον εντοπισμό παραβάσεων σχετικών με την παράνομη βόσκηση.
Η κατάσταση στη Μαγνησία εξελίσσεται σε κρίσιμο πλήγμα για την τοπική κτηνοτροφία, με τους παραγωγούς να ζητούν άμεση κινητοποίηση και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αποτροπή μιας ευρύτερης υγειονομικής και οικονομικής καταστροφής.