Γερμανία: Συνεχίζεται η μείωση των εκτάσεων καλαμποκιού

Κάτω από τα 2 εκατ. εκτάρια για πρώτη φορά από το 2010 – Μείωση λόγω περιορισμού κτηνοτροφίας και βιοαερίου

Οι αγρότες στη Γερμανία καλλιεργούν ολοένα και λιγότερο καλαμπόκι, καθώς οι εκτάσεις με αραβόσιτο για ενσίρωση μειώθηκαν κατά 4,2% το 2025 σε σχέση με το 2024, πέφτοντας στα 1,96 εκατ. εκτάρια. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 2010 που το όριο των 2 εκατ. εκταρίων μένει ανεκπλήρωτο.

Η μέγιστη έκταση σποράς ενσιρωμένου καλαμποκιού καταγράφηκε το 2020 με 2,3 εκατ. εκτάρια, κυρίως λόγω της αύξησης των μονάδων βιοαερίου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται νέα πτώση, ως αποτέλεσμα νομικών περιορισμών αλλά και της μείωσης του αριθμού των ζώων εκτροφής.

Μειωμένες εμφανίζονται και οι εκτάσεις με καλαμπόκι για σιτηρά, οι οποίες εκτιμώνται στα 488.900 εκτάρια το 2025, μειωμένες κατά 1,9% σε σχέση με το 2024, χωρίς να ξεπερνούν το όριο των 500.000 εκταρίων. Το όριο αυτό είχε ξεπεραστεί για τελευταία φορά το 2008· στη συνέχεια υπήρξε πτώση μέχρι τα 410.900 εκτάρια το 2018, ενώ ακολούθησε ανάκαμψη, φτάνοντας στα 498.400 εκτάρια το 2024.

Όσον αφορά τον όγκο παραγωγής καλαμποκιού για σιτηρά, το 2025 αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά κατά 0,8% φτάνοντας τους 4,5 εκατ. τόνους. Το 2024, σύμφωνα με την Επιτροπή Καλαμποκιού της Γερμανίας (DMK), η μέση απόδοση του ενσιρωμένου καλαμποκιού ήταν 43,4 τόνους/εκτάριο, ενώ του καλαμποκιού για σιτηρά 9,4 τόνους/εκτάριο, ελαφρώς χαμηλότερη από το 2023 (9,7 τ/εκτάριο).

Οι βασικοί λόγοι για τη μείωση των εκτάσεων καλαμποκιού, όπως επισημαίνουν ειδικοί του γερμανικού αγροτικού Τύπου, είναι η συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου και η μείωση των μονάδων βιοαερίου.