Το κρητικό ελαιόλαδο αποκτά διεθνή ταυτότητα ΠΓΕ

Σταύρος Αρναουτάκης: «Δικαίωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2017»

Την καθοριστική σημασία της κατοχύρωσης του κρητικού ελαιολάδου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την έναρξη της εξειδικευμένης ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, τους ελαιοπαραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας, τόνισε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της Κρήτης. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η αναγνώριση του «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου Κρήτη / Kriti» ως ΠΓΕ «δίνει στο κορυφαίο προϊόν του νησιού το ισχυρότερο διαβατήριο για τις αγορές του κόσμου».

Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε τη νέα αυτή αναγνώριση «δικαίωση και υπερηφάνεια» για όλους όσοι εργάστηκαν συστηματικά από το 2017, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία αυτή επετεύχθη μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον για τον πρωτογενή τομέα. «Καταφέραμε, μέσα από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, να διαφυλάξουμε την αυθεντικότητα του κρητικού ελαιολάδου και να του προσδώσουμε προστιθέμενη αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε στοχευμένες δράσεις που συνέβαλαν στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα, όπως η προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για την προστασία της ελιάς, καθώς και η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την προβολή των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης το 2023.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας – από την επιστημονική ομάδα που συνέταξε τον φάκελο, έως τα στελέχη της Περιφέρειας, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο δρόμος για την επιτυχία απαιτεί εγρήγορση, δουλειά, συνεργασία και αφοσίωση, για να γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός, πιο εξωστρεφής, πιο αποτελεσματικός», σημείωσε.

Η ημερίδα είχε στόχο την αναλυτική παρουσίαση του πλαισίου που διέπει την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, των προδιαγραφών παραγωγής και των διαδικασιών πιστοποίησης, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».