Η ουγγρική κυβέρνηση παρουσίασε την απαγόρευση ως μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και «του παραδοσιακού αγροτικού τρόπου ζωής»
Το εθνικό κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε την Τρίτη, με συντριπτική πλειοψηφία, την απαγόρευση της παραγωγής και πώλησης κρέατος που καλλιεργείται σε εργαστήριο, προδιαγράφοντας ακόμη μία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη εγκρίνει κανένα προϊόν κρέατος που προέρχεται από εργαστηριακά καλλιεργημένα κύτταρα, και το πρώτο επίσημο αίτημα κατατέθηκε από γαλλική εταιρεία που παράγει φουά γκρα το 2024. Νωρίτερα φέτος, ολλανδική εταιρεία υπέβαλε αίτημα για την πώληση εργαστηριακά παραγόμενου λίπους βοδινού.
Σύμφωνα με το euractiv.com η Βουδαπέστη για χρόνια επικρίνει τα προϊόντα που παράγονται στο εργαστήριο και το περασμένο καλοκαίρι ενημέρωσε τις Βρυξέλλες για σχέδιο νόμου που θα τα απαγορεύει.
Η κίνηση αυτή έφερε στη Βουδαπέστη επίπληξη από την Κομισιόν, η οποία προειδοποίησε ότι μια τέτοια απαγόρευση θα απειλούσε την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών σε ολόκληρη την Ένωση και θα παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ για τα νέα τρόφιμα, οι οποίοι απαιτούν έγκριση για οτιδήποτε δεν είχε «καταναλωθεί σημαντικά» πριν από τον Μάιο του 1997.
Η Τσεχία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία συμμερίστηκαν αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας ότι η κίνηση της Ουγγαρίας θα μπορούσε να εμποδίσει την καινοτομία στην Ευρώπη.
Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής
Η ουγγρική κυβέρνηση παρουσίασε την απαγόρευση ως μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και «του παραδοσιακού αγροτικού τρόπου ζωής».
«Οι μη παραδοσιακές τεχνολογίες και μέθοδοι παραγωγής περιέχουν πιθανούς κινδύνους που απειλούν τις θεμελιώδεις αξίες μας», αναφέρει το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε με 140 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 18 αποχές.
Ο νόμος θα επιτρέπει την καλλιέργεια κυττάρων κρέατος αποκλειστικά για ιατρική και κτηνιατρική χρήση και εξακολουθεί να απαιτεί επίσημη υιοθέτηση πριν τεθεί σε ισχύ.
Μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε ακόμη μία επίθεση του Βίκτορ Όρμπαν στους κανόνες της ΕΕ για τα νέα τρόφιμα, τους οποίους υποστηρίζει ότι είναι υπερβολικά ελαστικοί, παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγονται στους αυστηρότερους παγκοσμίως.
«Μας ταΐζουν τεχνητό κρέας και σκουπίδια ΓΤΟ. Στις Βρυξέλλες, όχι μόνο μιλούν για γρύλους και έντομα, αλλά θα μας τάιζαν κιόλας με αυτά», είχε δηλώσει σε ομιλία του πέρυσι.
Το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες Good Food Institute, που εστιάζει στις εναλλακτικές πρωτεΐνες, καταδίκασε την ουγγρική απαγόρευση ως «τόσο παράλογη όσο και νομικά αδικαιολόγητη».
«Η ΕΕ διαθέτει ήδη μια ισχυρή και βασισμένη σε αποδείξεις ρυθμιστική διαδικασία για την επιβεβαίωση της ασφάλειας νέων τροφίμων όπως το καλλιεργημένο κρέας, ακριβώς τη διαδικασία την οποία θα υπονόμευε αυτή η απαγόρευση», δήλωσε ο Σεθ Ρόμπερτς, ανώτερος διαχειριστής πολιτικής στο Good Food Institute.
Την ίδια στιγμή, η Ιταλία έχει ηγηθεί της αντίθεσης στα εργαστηριακά προϊόντα και υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή εθνικής απαγόρευσης. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ρώμης σταμάτησαν στην πορεία επειδή η κυβέρνηση εξέδωσε εσφαλμένη κοινοποίηση προς την ΕΕ.