Πτώση 17% στην αξία των εξαγωγών ελαιολάδου και ελιών της ΕΕ

Αύξηση όγκου αλλά μεγάλη υποχώρηση τιμών το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σημαντική μείωση κατέγραψε η αξία των εξαγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών της Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την αύξηση των εξαγόμενων ποσοτήτων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου–Οκτωβρίου 2025 οι εξαγωγές ελαιολάδου και ελιών αυξήθηκαν κατά 17% σε όγκο, ωστόσο η μέση τιμή πώλησης υποχώρησε κατά 29% σε σύγκριση με το υψηλό του 2024. Ως αποτέλεσμα, η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ή 17%, διαμορφούμενη στα 5,134 δισ. ευρώ.

Σε ευρύτερο επίπεδο, οι συνολικές αγροδιατροφικές εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν τον Οκτώβριο στα 21,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 1% σε ετήσια βάση. Στο δεκάμηνο του 2025, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 199,394 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, κυρίως λόγω υψηλότερων τιμών σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.

Εξαγωγές: άνοδος προς Ηνωμένο Βασίλειο, πτώση προς ΗΠΑ και Κίνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ο σημαντικότερος προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ, με αύξηση 4% στο δεκάμηνο, στα 46,625 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη σε προϊόντα κακάο, σοκολάτας και γαλακτοκομικά. Ακολούθησαν η Ελβετία με άνοδο 9% (11,072 δισ. ευρώ), η Τουρκία με αύξηση 13% (4,941 δισ.) και η Ουκρανία με άνοδο 20% (3,540 δισ. ευρώ).

Αντίθετα, οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 3%, στα 24,208 δισ. ευρώ, λόγω χαμηλότερων τιμών ελαιολάδου και μειωμένων αποστολών κρασιού και αλκοολούχων ποτών, κυρίως από τον Ιούλιο και μετά. Πτώση 7% σημειώθηκε και στις εξαγωγές προς την Κίνα, στα 10,627 δισ. ευρώ, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εξαγωγών σιτηρών και ειδικότερα σίτου.

Εισαγωγές: μειωμένες σε ελαιόλαδο, αυξημένες συνολικά

Στο μέτωπο των εισαγωγών, η ΕΕ κατέγραψε έντονη μείωση στις εισαγωγές ελαιολάδου και ελιών, με πτώση 44% σε αξία στο δεκάμηνο, από 1,564 δισ. ευρώ το 2024 σε περίπου 875 εκατ. ευρώ το 2025. Η εξέλιξη αποδίδεται τόσο στη μείωση των τιμών όσο και των εισαγόμενων ποσοτήτων, μετά την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Συνολικά, οι αγροδιατροφικές εισαγωγές της ΕΕ ανήλθαν τον Οκτώβριο του 2025 σε 15,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4% σε μηνιαία βάση, αλλά μειωμένες κατά 5% σε ετήσια. Σε επίπεδο δεκαμήνου, οι εισαγωγές έφτασαν τα 157,39 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 11%, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών σε κακάο και καφέ.

Κύριοι προμηθευτές

Μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι εισαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού, κατά 43% στα 7,766 δισ. ευρώ, λόγω της ανόδου της τιμής του κακάο. Ακολούθησε ο Καναδάς με άνοδο 78% (3,369 δισ. ευρώ), χάρη σε αυξημένες εισαγωγές ελαιοκράμβης, σίτου και καλαμποκιού.

Αύξηση σημειώθηκε επίσης στις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες (+13%, στα 10,91 δισ. ευρώ), το Βιετνάμ (+37%) και τη Γκάνα (+77%). Αντίθετα, οι εισαγωγές από την Ουκρανία μειώθηκαν κατά 21%, ενώ από τη Ρωσία καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση, κατά 67%, λόγω της μείωσης των εισαγωγών ελαιούχων σπόρων.