Δασμοί 7,4%–11,7% σε προϊόντα της ΕΕ – Η Επιτροπή μιλά για αδικαιολόγητα μέτρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την αντίδρασή της στην απόφαση της Κίνα να επιβάλει οριστικούς δασμούς 7,4% έως 11,7% σε εισαγωγές ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Olof Gill σε ενημέρωση Τύπου.
Όπως ανέφερε, η Επιτροπή θα αναλύσει τις επιπτώσεις των μέτρων και θα εξετάσει τις διαθέσιμες επιλογές, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού γαλακτοκομικού τομέα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Η Κομισιόν χαρακτήρισε τις κινεζικές ενέργειες «αδικαιολόγητες», υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την έναρξη της σχετικής έρευνας.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την επιβολή των δασμών την Πέμπτη, επικαλούμενο ότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα επιδοτούνται και προκαλούν «ουσιαστική ζημία» στη εγχώρια βιομηχανία. Οι νέοι δασμοί, που τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου και θα ισχύσουν για πέντε χρόνια, αντικαθιστούν προσωρινούς δασμούς 21,9% έως 42,7% που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.
Τα μέτρα αφορούν προϊόντα όπως φρέσκα και επεξεργασμένα τυριά, συμπεριλαμβανομένων μπλε τυριών, τυροπήγματα, καθώς και γάλα και κρέμα γάλακτος με περιεκτικότητα σε λιπαρά άνω του 10%.
Η εξέλιξη σημειώνεται σε περίοδο εμπορικής έντασης μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Η έρευνα για τα γαλακτοκομικά είχε ερμηνευθεί στην Ευρώπη ως αντίδραση στους αντι-επιδοματικούς δασμούς που επέβαλε η ΕΕ σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα το 2024.
Μεταξύ των βασικών εξαγωγέων ευρωπαϊκών γαλακτοκομικών προς την κινεζική αγορά συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Ισπανία, με τις ισπανικές εξαγωγές να ανέρχονται σε περίπου 82 εκατ. ευρώ το 2024, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.