Το νέο καθεστώς στηρίζει τους στόχους της ΕΕ για το 2030 και τη συμφωνία για την καθαρή βιομηχανία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα ιταλικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας για την Καθαρή Βιομηχανία . Το μέτρο αυτό θα συμβάλει στη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών και στην επίτευξη του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει τεθεί σε επίπεδο ΕΕ για το 2030. Το καθεστώς εγκρίθηκε στο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Συμφωνίας για την Καθαρή Βιομηχανία (CISAF) που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 25 Ιουνίου 2025 .
Το ιταλικό μέτρο
Η Ιταλία κοινοποίησε στην Επιτροπή, στο πλαίσιο της CISAF, ένα πρόγραμμα ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει την κατασκευή εγκαταστάσεων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας χερσαία αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια και αέριο λυμάτων. Οι μονάδες αναμένεται να προσθέσουν συνολικά 37,15 GW δυναμικότητας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 48% της τρέχουσας δυναμικότητας ΑΠΕ στην Ιταλία. Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει σημαντικά στον στόχο της Ιταλίας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, δηλαδή την επίτευξη του 39,4% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Θα μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και την εξάρτηση της Ένωσης από τις εισαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με τους στόχους που ορίζονται στη Συμφωνία για την Καθαρή Βιομηχανία και στο σχέδιο REPowerEU .
Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή μεταβλητών πληρωμών βάσει αμφίδρομων συμβάσεων επί της διαφοράς («CfDs») που παρέχουν ένα μπόνους για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και διοχετεύεται στο δίκτυο, με βάση την λεγόμενη τιμή άσκησης. Εάν οι τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερες από την τιμή άσκησης, το κράτος θα καταβάλει τη διαφορά. Εάν είναι υψηλότερες, οι εταιρείες θα επιστρέψουν τη διαφορά. Οι CfDs θα ισχύουν για περίοδο 20 ετών.
Η ενίσχυση θα χορηγηθεί βάσει διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας υποβολής προσφορών, όπου οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν προσφορές με βάση την τιμή άσκησης που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε μεμονωμένου έργου.
Οι ιταλικές αρχές θα οργανώσουν ξεχωριστή διαδικασία ανταγωνισμού για τεχνολογίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας με ισχύ άνω του 1 MW, όπου οι αιτούντες θα πρέπει να τηρούν πρόσθετα κριτήρια προεπιλογής του Νόμου περί Μηδενικών Εκπομπών Καθαρού Εκπομπού, τα οποία έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2024/1735 και τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2025/1176 .
Οι μονάδες με ισχύ μικρότερη από 1 MW μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από το πρόγραμμα, χωρίς να συμμετέχουν σε διαδικασία υποβολής προσφορών. Σε αυτήν την περίπτωση, η τιμή άσκησης ορίζεται διοικητικά από την ιταλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ( Autorità di regolazione per energia reti e ambiente ).
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, βασίζεται σε εκτιμήσεις τιμών αγοράς και η πραγματική καθαρή στήριξη ενδέχεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε περίπτωση υψηλότερων από τις αναμενόμενες τιμών αγοράς.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ιταλικό καθεστώς πληροί τους όρους της CISAF (ενότητες 3 και 4.1.2). Συγκεκριμένα, η στήριξη θα παρέχεται ως άμεση στήριξη τιμών, μέσω αμφίδρομης CfD, που θα χορηγείται μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών. Το μέτρο περιλαμβάνει διασφαλίσεις για να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των αγορών και να αποφευχθεί η αποζημίωση των παραγωγών όταν οι τιμές της αγοράς είναι αρνητικές.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ιταλικό καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την επιτάχυνση της καθαρής μετάβασης και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι σημαντικές για την εφαρμογή της Συμφωνίας Καθαρής Βιομηχανίας , σύμφωνα με το άρθρο 107(3)(γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ και τους όρους που ορίζονται στη CISAF.
Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή ενέκρινε το ιταλικό μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Φόντο
Στις 25 Ιουνίου 2025, η Επιτροπή ενέκρινε την CISAF για την ενίσχυση μέτρων στήριξης σε τομείς που είναι καίριοι για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα με τη Συμφωνία για την Καθαρή Βιομηχανία.
Το CISAF επιτρέπει τους ακόλουθους τύπους βοήθειας, οι οποίοι μπορούν να χορηγηθούν από τα κράτη μέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, με σκοπό την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας:
- Μέτρα που επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα (ενότητες 4.1 και 4.2). Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν προγράμματα για επενδύσεις σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας, με απλουστευμένες διαδικασίες υποβολής προσφορών. Παρέχονται επίσης ειδικοί κανόνες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
- Μέτρα που επιτρέπουν την προσωρινή ελάφρυνση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους ενεργοβόρους χρήστες, ώστε να διασφαλιστεί η μετάβαση σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους (ενότητα 4.5). Πριν η απαλλαγή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές μεταφραστεί πλήρως σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στην αποφυγή του κινδύνου, λόγω του υψηλού κόστους, να μεταφερθούν οι βιομηχανικές δραστηριότητες εκτός ΕΕ σε περιοχές όπου απουσιάζουν ή είναι λιγότερο φιλόδοξοι οι περιβαλλοντικοί και κλιματικοί κανονισμοί.
- Μέτρα που διευκολύνουν την απαλλαγή των βιομηχανικών διεργασιών από τις ανθρακούχες εκπομπές (ενότητα 5). Τα κράτη μέλη μπορούν να υποστηρίξουν επενδύσεις στην απαλλαγή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από τις ανθρακούχες εκπομπές, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ηλεκτροδότησης, της ενεργειακής απόδοσης και της μετάβασης στη χρήση ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και υδρογόνου που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, η οποία συμμορφώνεται με ορισμένες προϋποθέσεις, με διευρυμένες δυνατότητες υποστήριξης της απαλλαγής των βιομηχανικών διεργασιών από τις ανθρακούχες εκπομπές, με τη μετάβαση σε καύσιμα που προέρχονται από υδρογόνο.
- Μέτρα για τη διασφάλιση επαρκούς παραγωγικής ικανότητας καθαρής τεχνολογίας (άρθρο 6). Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγήσουν επενδυτική στήριξη για στρατηγικά έργα σύμφωνα με τον Νόμο περί Μηδενικών Εκπομπών Βιομηχανίας (όπως μπαταρίες, ηλιακοί συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, αντλίες θερμότητας, ηλεκτρολύτες και συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα). Αυτό περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή βασικών εξαρτημάτων και την παραγωγή και ανακύκλωση σχετικών κρίσιμων πρώτων υλών.
- Μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου των ιδιωτικών επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στη βιομηχανία, την καθαρή τεχνολογία παραγωγής, ορισμένα έργα ενεργειακών υποδομών και έργα που υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία (ενότητα 8).