Οι προσδοκίες επαναλειτουργίας μειώνουν το κόστος εισροών και τις πιέσεις στην αγορά
Πτωτικά κινήθηκαν τη Δευτέρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε σιτηρά και φυτικά έλαια, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στις προσδοκίες ότι η πιθανή επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ θα βελτιώσει την πρόσβαση σε βασικές αγροτικές εισροές και θα περιορίσει τις πιέσεις στον παγκόσμιο πληθωρισμό τροφίμων.
Η εξέλιξη ακολουθεί την προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν, με στόχο την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στη στρατηγική θαλάσσια δίοδο, η οποία είχε διαταραχθεί λόγω της πολύμηνης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, αξιωματούχοι των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν στην Ελβετία στις 19 Ιουνίου για την επίσημη υπογραφή της, γεγονός που δείχνει ότι ορισμένα σημεία ενδέχεται να χρειάζονται ακόμη τελικές διευκρινίσεις.
Το Στενό του Ορμούζ αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για τις μεταφορές λιπασμάτων και καυσίμων. Οι διαταραχές των τελευταίων μηνών είχαν αυξήσει το κόστος για τους αγρότες διεθνώς, συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους.
Η μεταβλητότητα στις τιμές της ενέργειας είχε ενισχύσει και τη ζήτηση για καύσιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα βιοκαύσιμα, καθώς οι υψηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων καθιστούσαν τις εναλλακτικές λύσεις πιο ανταγωνιστικές.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών είχε προειδοποιήσει τον Μάιο ότι μια παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας του Στενού θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή κρίση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων μέσα σε διάστημα έξι έως δώδεκα μηνών.
Ωστόσο, μέρος του γεωπολιτικού premium κινδύνου στις αγροτικές αγορές είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των επαρκών παγκόσμιων αποθεμάτων και της αποκλιμάκωσης των τιμών των λιπασμάτων.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας επέκτεινε αυτή την τάση, με το καλαμπόκι και το σιτάρι στο Σικάγο να υποχωρούν περίπου 0,7%, το σογιέλαιο να χάνει περίπου 1% και τη σόγια να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Το φοινικέλαιο στην Κουάλα Λουμπούρ κατέγραψε πτώση έως 0,8%, πριν περιορίσει τις απώλειες.
Παράγοντες της αγοράς σημείωσαν ότι η μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τις ανησυχίες για την προσφορά λιπασμάτων. Παράλληλα, οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας πίεσαν τα συμβόλαια στο σογιέλαιο, μειώνοντας τα περιθώρια παραγωγής βιοντίζελ.
Παρά την αποκλιμάκωση, αναλυτές επισημαίνουν ότι η πλήρης σταθεροποίηση της αγοράς θα χρειαστεί χρόνο. Η αβεβαιότητα παραμένει, ιδιαίτερα ως προς την κατεύθυνση της πολιτικής για τα βιοκαύσιμα σε βασικές παραγωγικές χώρες, όπως η Ινδονησία.