Η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγός της ΕΕ διευρύνει τις μονάδες της

Νέα μονάδα 5.000 αγελάδων, διπλασιασμός της παραγωγής κομπόστ και ανάπτυξη αγροβιομηχανικών συμπλεγμάτων έως το 2030

Σε νέα φάση ανάπτυξης εισέρχεται η DN AGRAR, με ένα πολυετές επενδυτικό σχέδιο που φιλοδοξεί να μετατρέψει τον ρουμανικό όμιλο σε ακόμη ισχυρότερο παίκτη της ευρωπαϊκής γαλακτοπαραγωγής.

Η εταιρεία, η οποία χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργεί σήμερα πέντε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, διαθέτει περισσότερα από 18.000 βοοειδή και παράγει πάνω από 70 εκατ. λίτρα γάλακτος τον χρόνο.

Έως το 2030, ο στόχος είναι η ετήσια παραγωγή να φθάσει τα 150-200 εκατ. λίτρα, ενώ το συνολικό ζωικό κεφάλαιο προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 30.000 ζώα.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η κατασκευή της νέας μονάδας CUT 2 στην κομητεία Άλμπα, κοντά στις εγκαταστάσεις της CUT 1. Η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ και αφορά μια φάρμα δυναμικότητας 5.000 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Η νέα εγκατάσταση εκτιμάται ότι θα μπορεί να παράγει περισσότερα από 50 εκατ. λίτρα γάλακτος ετησίως. Οι εργασίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το τέταρτο τρίμηνο του 2026, η λειτουργία της μονάδας να αρχίσει το 2028 και η πλήρης ανάπτυξή της να ολοκληρωθεί έως το 2030.

Ο εξοπλισμός της CUT 2 θα περιλαμβάνει δύο περιστροφικά συστήματα αρμέγματος και ρομποτικές εφαρμογές καθαρισμού και υγιεινής του μαστού, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας της παραγωγής.

Το επενδυτικό πρόγραμμα δεν περιορίζεται, ωστόσο, στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Η DN AGRAR σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για δύο νέες εγκαταστάσεις κομποστοποίησης.

Με τις νέες υποδομές, η δυναμικότητα παραγωγής οργανικού λιπάσματος αναμένεται να αυξηθεί από 14.000 σε 28.000 τόνους ετησίως, ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος τοποθετείται στους 40.000 τόνους.

Παράλληλα, ο όμιλος εξετάζει την περαιτέρω αξιοποίηση πιστωτικών δικαιωμάτων άνθρακα και τη δημιουργία ξεχωριστού εμπορικού σήματος για το κομπόστ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην αυτάρκεια σε ζωοτροφές. Μέσω μονάδας παραγωγής φύτρων σιταριού, η εταιρεία επιδιώκει να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της νέας φάρμας.

Σε βάθος χρόνου, η DN AGRAR σχεδιάζει τη δημιουργία ολοκληρωμένων αγροβιομηχανικών συμπλεγμάτων, στα οποία θα συνδυάζονται η γαλακτοπαραγωγή, η παραγωγή βιομεθανίου, η κομποστοποίηση, οι κάθετες καλλιέργειες και τα θερμοκήπια.

Η στρατηγική του ομίλου βασίζεται στην καθετοποίηση και στην κυκλική αξιοποίηση των πόρων, με στόχο τη μείωση του κόστους, την παραγωγή πρόσθετης αξίας και τη δημιουργία ενός περισσότερο αυτάρκους και βιώσιμου μοντέλου κτηνοτροφικής παραγωγής.