Οι υψηλές θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη απειλούν τις αποδόσεις σε κρίσιμη φάση της καλλιέργειας
Έντονη ανησυχία προκαλεί στις διεθνείς αγορές σιτηρών το ακραίο κύμα καύσωνα που πλήττει τη Δυτική Ευρώπη, μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές ζώνες σιταριού παγκοσμίως.
Οι υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις καλλιέργειες, καθώς το σιτάρι βρίσκεται στο στάδιο γεμίσματος του κόκκου. Πρόκειται για φάση κατά την οποία η παρατεταμένη ζέστη και η έλλειψη υγρασίας μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις τελικές αποδόσεις και να υποβαθμίσουν την ποιότητα της παραγωγής.
Τα διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία δείχνουν περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, εντείνοντας τους φόβους για απώλειες στις ευρωπαϊκές σοδειές. Αντίστοιχα επεισόδια καύσωνα κατά τον Ιούνιο έχουν στο παρελθόν συνδεθεί με χαμηλότερη παραγωγή σιταριού σε σύγκριση με προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους, αποδεικνύοντας πόσο ευάλωτη είναι η ευρωπαϊκή γεωργία στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και μία περιορισμένη υποχώρηση των αποδόσεων στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τα διαθέσιμα αποθέματα και να προσφέρει στήριξη στις διεθνείς τιμές. Σε περίπτωση που οι ζημιές αποδειχθούν μεγαλύτερες, το κλίμα στις αγορές είναι πιθανό να αλλάξει απότομα, ανατρέποντας την πτωτική πορεία που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Η κατάσταση αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή αβεβαιότητας. Προβλήματα και κίνδυνοι για τη σοδειά καταγράφονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που περιορίζει τα περιθώρια απορρόφησης ενδεχόμενων απωλειών από άλλες μεγάλες παραγωγικές περιοχές.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο επέκτασης των θερμών και ξηρών συνθηκών προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού.
Εάν η Ουκρανία και οι γειτονικές παραγωγικές χώρες αντιμετωπίσουν ανάλογη πίεση από τον καιρό, οι φόβοι για περιορισμό της διεθνούς προσφοράς ενδέχεται να ενταθούν. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα και σε νέα ανοδική κίνηση των τιμών.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων στο Σικάγο και στο Παρίσι παρακολουθούν στενά κάθε νέα πρόγνωση. Η πορεία των τιμών τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του καύσωνα στην Ευρώπη και από το εάν οι ακραίες συνθήκες θα κινηθούν ανατολικότερα, προς τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.