Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες του Τυρνάβου μετά τη χαλαζόπτωση

Ζητούν προκαταβολές και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς

Με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, αγρότες της περιοχής, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσαν χθες, Δευτέρα οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου, σε συνεργασία με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη, σε αρκετές καλλιέργειες οι απώλειες φθάνουν ακόμη και το 100%. Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι η χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, λίγο πριν από την έναρξη της συγκομιδής, στερώντας τους ουσιαστικά το αναμενόμενο εισόδημα της φετινής χρονιάς.

Οι αγρότες ζητούν την άμεση καταβολή προκαταβολών που θα καλύπτουν το κόστος των καλλιεργητικών εργασιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, καθώς και αποζημιώσεις για το σύνολο της ζημιάς, με βελτιωμένες τιμές και αποδόσεις ανά καλλιέργεια.

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται ακόμη η χορήγηση ενισχύσεων για την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε.

Κατά τη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τις πρώτες επαφές με τη διοίκηση και τα στελέχη του ΕΛΓΑ, καθώς και για τις αυτοψίες που έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν κλιμάκια του Οργανισμού στις πληγείσες εκτάσεις.

Οι παραγωγοί υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις στις διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης, ούτε για εκτιμήσεις που δεν θα αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Τυρνάβου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Τσικριτσή.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να εκδοθεί ψήφισμα στήριξης των πληγέντων αγροτών και των αιτημάτων τους.