LEADER 2026: Τι αλλάζει στις διατοπικές και διακρατικές συνεργασίες

Η εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ καθορίζει όρους, επιλέξιμες δαπάνες και υποχρεώσεις για τα σχέδια συνεργασίας στο πλαίσιο της ΚΑΠ

Νέο πλαίσιο για την υλοποίηση διατοπικών και διακρατικών συνεργασιών μέσω του προγράμματος LEADER καθορίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με εγκύκλιο που απευθύνεται στις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

Οι οδηγίες αφορούν τις υποπαρεμβάσεις Π3-77-4.1-8.1 και Π3-77-4.1-8.2 του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα σχέδια συνεργασίας, τις ευθύνες των εταίρων, αλλά και τις δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, οι συνεργασίες στο πλαίσιο του LEADER θα πρέπει να έχουν σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα και να δημιουργούν ουσιαστικό όφελος για τις περιοχές εφαρμογής. Δεν αρκεί πλέον μια απλή ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ περιοχών, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Τα σχέδια θα πρέπει να συνδέονται άμεσα με τις τοπικές στρατηγικές των περιοχών που συμμετέχουν και να αποδεικνύουν ότι συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της τοπικής ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενεργή συμμετοχή των ομάδων-στόχων κάθε περιοχής. Οι δράσεις που θα υλοποιούνται θα πρέπει να απευθύνονται σε συγκεκριμένους ωφελούμενους και να παράγουν αποτελέσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι τα σχέδια συνεργασίας πρέπει να υλοποιούνται από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους, εκτός αν έχουν προβλεφθεί εξαρχής επιμέρους δράσεις διαφορετικού χαρακτήρα.

Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις, είτε το σύνολο του σχεδίου είτε η συμμετοχή συγκεκριμένου εταίρου μπορεί να θεωρηθεί μη επιλέξιμη.

Μεταξύ των στόχων που μπορούν να υπηρετούν τα σχέδια συνεργασίας περιλαμβάνονται η ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, η μεταφορά γνώσης και καλών πρακτικών, η αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων, η στήριξη ευάλωτων ομάδων, αλλά και η δημιουργία νέων ευκαιριών για νέους και γυναίκες στις αγροτικές περιοχές.

Παράλληλα, προβλέπονται δράσεις που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση των τοπικών ικανοτήτων για αξιοποίηση νέων εμπειριών.

Το ΥΠΑΑΤ επισημαίνει ότι η υλοποίηση των σχεδίων θα πρέπει να ακολουθεί το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να συνοδεύεται από συγκεκριμένα παραδοτέα και δείκτες αποτελεσμάτων.

Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται παράταση, ο συντονιστής του σχεδίου θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο διορθωτικών ενεργειών, το οποίο θα περιλαμβάνει νέο χρονοδιάγραμμα και θα συνοδεύει το αίτημα τροποποίησης προς την αρμόδια υπηρεσία.

Με τις νέες οδηγίες το ΥΠΑΑΤ επιχειρεί να διασφαλίσει ότι οι συνεργασίες μέσω LEADER δεν θα περιορίζονται σε τυπικές ανταλλαγές μεταξύ περιοχών, αλλά θα οδηγούν σε δράσεις με πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες.

* Δείτε ΕΔΩ την ΚΥΑ