Στις αρχές Οκτωβρίου οι πληρωμές στους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Πώς θα υπολογιστεί η αποζημίωση για την παραγωγή που χάθηκε

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου που επηρεάστηκαν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του Σεπτεμβρίου, θα καθορίζει το πλαίσιο στήριξης για τις αυξημένες δαπάνες ζωοτροφών, αλλά και για τις απώλειες που προκλήθηκαν από το γάλα που δεν διατέθηκε στην αγορά λόγω των περιορισμών.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα, Χρήστος Κουλουδής, η ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι ότι οι πιστώσεις προς τους δικαιούχους αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου.

Το νέο μέτρο θα έρθει να καλύψει το χρονικό διάστημα μετά την πρώτη περίοδο αποζημιώσεων. Συγκεκριμένα, η προηγούμενη απόφαση αφορούσε το διάστημα από τις 15 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου, ενώ η νέα ρύθμιση θα επεκτείνεται από τις 5 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου, βάσει των στοιχείων που έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ο υπολογισμός της αποζημίωσης για το γάλα θα γίνει με βάση την παραγωγική εικόνα των εκμεταλλεύσεων το 2025. Θα λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς η περυσινή παραγωγή και στη συνέχεια θα αφαιρούνται οι ποσότητες που αποτυπώνονται σε παραστατικά πωλήσεων του 2026. Το υπόλοιπο θα αντιστοιχεί στις ποσότητες που εκτιμάται ότι χάθηκαν λόγω της διακοπής της παραγωγικής δραστηριότητας.

Το ποσό που θα καταβληθεί θα προκύψει από τον καθορισμό μιας μέσης τιμής για το συγκεκριμένο γάλα, ενώ αντίστοιχα η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει και την ενίσχυση για την επιβάρυνση από το κόστος των ζωοτροφών.

Η διαδικασία αποτελεί μέρος των μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την εφαρμογή των υγειονομικών περιορισμών για τον περιορισμό της νόσου στη Λέσβο.