Παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο
Σε φάση αλλαγής σεζόν βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγορά ντομάτας, με την ανάκαμψη της προσφοράς από την Ολλανδία και το Βέλγιο να ασκεί πιέσεις στις τιμές. Παρά την υποχώρηση, οι τιμές στις δύο χώρες παραμένουν υψηλότερες από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Την περασμένη εβδομάδα, οι μέσες τιμές στις δημοπρασίες διαμορφώθηκαν σε 1,56 ευρώ το κιλό για τις ντομάτες τσαμπί και περίπου 1,52 ευρώ για τις χύμα. Η αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων ακολουθεί το θερμό καλοκαίρι, που είχε περιορίσει την παραγωγή. Στη Γαλλία, η εγχώρια καλλιεργητική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της.
Στην Ιταλία, η περιορισμένη προσφορά από τη Σικελία διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Οι παραγωγοί ζητούν περίπου 4,20 ευρώ το κιλό για τις ντομάτες Piccadilly και έως 5,80 ευρώ για τις Datterino. Οι διαθέσιμες ποσότητες αναμένεται να αυξηθούν στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς θα ενισχυθεί η συγκομιδή στη Σικελία.
Στην Ισπανία, οι φυτεύσεις για την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα ολοκληρώνονται, με την έκταση θερμοκηπιακής ντομάτας για τη σεζόν 2026/27 να εκτιμάται σε περίπου 13.500 εκτάρια, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Στην υποχώρηση της έκτασης αποδίδονται το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών, η εξάπλωση του ιού ToBRFV και ο ανταγωνισμός από το Μαρόκο και την Τουρκία.
Οι ισπανικές εξαγωγές αναμένεται να ενισχυθούν από τις 15-20 Οκτωβρίου. Η αύξηση των ποσοτήτων ενδέχεται να ασκήσει νέα πίεση στις τιμές της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς συμπίπτει με την επάνοδο της παραγωγής στη βόρεια Ευρώπη.