Η πρόταση προβλέπει τη διάθεση 3,72 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό αποθεματικό κρίσεων
Ενίσχυση 120 ευρώ ανά εκτάριο καλλιέργειας ρυζιού, με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό αποθεματικό κρίσεων, ζητά ο ισπανικός κλάδος, επικαλούμενος τις χαμηλές τιμές, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις αδασμολόγητες εισαγωγές.
Την πρόταση της Asaja Σεβίλλης και της Ομοσπονδίας Ρυζοπαραγωγών Σεβίλλης υιοθέτησε η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, η οποία τη διαβίβασε στο υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, προκειμένου να προωθηθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόταση προβλέπει τη διάθεση περίπου 3,72 εκατ. ευρώ για την καλλιέργεια ρυζιού, με ενίσχυση 120 ευρώ ανά εκτάριο και ανώτατο όριο τα 100 εκτάρια ανά δικαιούχο. Το ποσό αντιστοιχεί στο 40% των έκτακτων κονδυλίων που αναλογούν στην Ανδαλουσία από το αποθεματικό κρίσεων της ΕΕ και προορίζονται για την κάλυψη των επιπτώσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τιμών των λιπασμάτων. Το υπόλοιπο κονδύλι θα κατευθυνθεί στην αγελαδοτροφία και την αιγοτροφία γαλακτοπαραγωγής, καθώς και στη μελισσοκομία.
Η Asaja και η Ομοσπονδία Ρυζοπαραγωγών εξέφρασαν ικανοποίηση για την αποδοχή της πρότασης από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, εκτιμώντας ότι η ενίσχυση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση, έστω και εν μέρει, της κρίσης στον κλάδο. Όπως επισημαίνουν, οι παραγωγοί, έπειτα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία η ξηρασία δεν επέτρεπε τη σπορά, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με έντονες πιέσεις στην αγορά.
Παρά την αύξηση των διαθέσιμων υδάτων και την ανάκαμψη των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η εμπορία της παραγωγής παραμένει δύσκολη. Καθώς ξεκινά η συγκομιδή του 2026, στη Σεβίλλη, τη σημαντικότερη περιοχή ρυζοκαλλιέργειας της Ισπανίας, εξακολουθούν να υπάρχουν αποθέματα της σοδειάς του 2025 που δεν έχουν διατεθεί στην αγορά. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, οι τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ενώ αυξάνεται η πίεση από τις εισαγωγές τρίτων χωρών.
Οι ρυζοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει την αδασμολόγητη εισαγωγή έως 562.000 τόνων ρυζιού από χώρες που εντάσσονται στο καθεστώς «Όλα εκτός από όπλα», μεταξύ των οποίων η Καμπότζη και η Μιανμάρ. Η ποσότητα αυτή, όπως υποστηρίζουν, αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρυζιού στην Ισπανία για δύο χρόνια και ασκεί ισχυρές πιέσεις στην κοινοτική αγορά.
Τονίζουν τέλος ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί καλούνται να τηρούν αυστηρές περιβαλλοντικές, φυτοϋγειονομικές, εργασιακές και υγειονομικές προδιαγραφές, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής.