Αντιμετωπίζοντας την ανεργία των νέων στην ΕΕ



Τον Μάιο, οι νέοι άνεργοι Ευρωπαίοι έφταναν τα 5,2 εκατομμύρια. Την Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου το ΕΚ αξιολογεί μαζί με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξέλιξη των δύο βασικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τους Νέους: την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τη Νεολαία και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων. Δείτε στο γράφημά μας περισσότερες πληροφορίες για την ανεργία των νέων και παρακολουθήστε τη συζήτηση στην ολομέλεια, την Τετάρτη, στις 11.00 (ώρα Ελλάδος).

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία δεν άλλαξε και πολύ τους τελευταίους μήνες. Σε αυτά τα κράτη μέλη ένας στους δύο νέους εξακολουθεί να είναι άνεργος, ενώ η εικόνα στην υπόλοιπη ΕΕ δεν είναι καλύτερη καθώς το ποσοστό ανεργίας στους νέους εξακολουθεί να βρίσκεται στο 23%.

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τους Νέους

Δύο προγράμματα τέθηκαν σε εφαρμογή για να καταπολεμήσουν την ανεργία των νέων της ΕΕ. Το πρόγραμμα "Εγγύηση για τη Νεολαία", που εγκρίθηκε από το ΕΚ τον Ιανουάριο του 2013, έχει σα στόχο να προσφέρεται εργασία ή κατάρτιση σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών που συμπληρώνει τέσσερις μήνες ανεργίας. Επίσης, παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες 18 πιλοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της ομαλής μετάβασης από το σχολείο στην εργασία.

Το δεύτερο πρόγραμμα, "Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων" (ΠΑΝ) θα υποστηρίξει αποκλειστικά τους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης σε περιφέρειες με ποσοστά ανεργίας των νέων που υπερβαίνουν το 25%. Τα προγράμματα για τη Γαλλία και την Ιταλία έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Βρετανία έχουν υποβάλλει επίσημα τα προγράμματά τους.