Οδηγίες για τη μετακίνηση ζώων λόγω καταρροϊκού πυρετού

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου, ανακοίνωσε ότι η Ζώνη Ελέγχου 20 χιλιομέτρων γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφή αιγοπροβάτων της Τ.Κ. Γουβών περιλαμβάνει τις κάτωθι περιοχές του Δήμου Ηρακλείου:


-    Αγ. Ειρήνη, Βλυχιά, Γούρνες, Ηράκλειο, Κνωσός, Λοφούπολη, Σέμελη, Φοινικά.
     
-    Τοπική Κοινότητα Βασιλειών: Άγιος Βλάσης, Βασιλειές, Σίλαμος.

-    Τοπική Κοινότητα Σκαλανίου: (Σκαλάνι, Σπήλια).

-      Νέα Αλικαρνασσός, Άγιος Ιωάννης.

-    Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας: Καλλιθέα, Πρασσάς

-    Τοπική Κοινότητα Αγίου Σύλλα: Άγιος Σύλλας, Ζερβού Μετόχι, Μαλάδες.
     
Από εκτροφές μηρυκαστικών οι οποίες βρίσκονται μέσα στη ζώνη ελέγχου, επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων, για οποιοδήποτε λόγο, τόσο εντός της ζώνης ελέγχου, όσο και εντός της ζώνης προστασίας (ολόκληρη η Κρητη), υπό τους παρακάτω όρους:


-    Την ημέρα της μετακίνησης τους, τα ζώα έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.


-    Πριν τη μετακίνηση τους, στα ζώα έχει εφαρμοστεί το κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα.


-    Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα πρόκειται να μεταφερθούν, τόσο πριν την αναχώρηση τους, όσο και μετά την εκφόρτωση τους. 


-    Η μετακίνηση των ζώων πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της ημέρας, εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.
     

Από εκτροφές μηρυκαστικών οι οποίες βρίσκονται μέσα στη ζώνη προστασίας (ολόκληρη η Κρήτη), επιτρέπεται η μεακίνηση των ζώων, για οποιοδήποτε λόγο, εντός της ζώνης προστασίας, καθώς και προς τη ζώνη ελέγχου, υπό τους παρακάτω όρους:

-    Την ημέρα της μετακίνησης τους, τα ζώα έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
     


-    Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα πρόκειται να μεταφερθούν, τόσο πριν από την αναχώρηση τους, όσο και μετά την εκφόρτωση τους.


-    Η μετακίνηση των ζώων πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της ημέρας, εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.

Οι κτηνοτρόφοι, οι εκτροφές των οποίων βρίσκονται μέσα στη ζώνη ελέγχου, θα πρέπει να επικοινωνούν με το Τμήμα Κτηνιατρικής τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την οποιαδήποτε μετακίνηση των ζώων τους, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα εκδίδεται κανένα Υγειονομικό Πιστοποιητικό. Τηλέφωνα Τμήματος Κτηνιατρικής, 2810331620, 2810242625.