Επίσκεψη προέδρου της Π.Ε.Ν.Α.στη Μολδαβία

Επίσκεψη εργασίας στο Κισσινάου της Μολδαβίας πραγματοποίησε στις 5 και 6 Μαρτίου 2015 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) Θεόδωρος Βασιλόπουλος, όπου είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και επιχειρηματιών της χώρας.

Κατά την παραμονή του εκεί είχε επαφές με τον πρόεδρο των νέων Αγροτών Μολδαβίας Vitalie Gorincioi, όπου σφραγίσθηκε η συνεργασία με τους νέους αγρότες της χώρας, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Μολδαβία, αλλά και να αναπτύξουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στον αγροτικό τομέα.

Ο κ. Gorincioi προσκάλεσε τον ελληνικό αγροτικό κόσμο να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδύσεων στη Μολδαβία. Παράλληλα τονίσθηκε η ανάγκη ενίσχυσης ελληνικών εξαγωγών, σε μεγαλύτερη γκάμα ελληνικών προϊόντων, όπως: τρόφιμα , φρούτα, προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, ελαιόλαδο, ελιές, γαλακτοκομικά. Ο κ. Βασιλόπουλος εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Π.Ε.Ν.Α. απηύθυνε κάλεσμα στους νέους αγρότες της Μολδαβίας να μεταβούν στη χώρα μας, να ενημερωθούν για τους τομείς που έχουν αναπτύξει, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις πάνω σε καλλιεργητικές πολιτικές.

Τονίσθηκε επίσης ότι μεταξύ των νέων αγροτών των δύο χωρών να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας του αγροτικού τομέα, την ανάπτυξη εφαρμογών για την ορθή διαχείριση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, την καινοτομία και τη βιολογική γεωργία.

Κατά την παραμονή του στη χώρα ο κ. Βασιλόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αντιπροσωπία από την Μολδαβία, να συνομιλήσει με ντόπιους παραγωγούς, να παρουσιάσει τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Παράλληλα συναντήθηκε με αγρότες από την Ουκρανία, την Τουρκία, την Αρμενία και τη Ρουμανία, ενώ επισκέφθηκε και την αγροτική έκθεση Agroexpo.