Αλλαγή τρόπου έκδοσης Ε.Δ.Δ.Α.

Με κοινή επιστολή προς την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαΐδου ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) ζητούν την επαναφορά της προϊσχύουσας διαδικασίας έκδοσης των Ειδικών Διπλότυπων Δελτίων Απαλλαγής (Ε.Δ.Δ.Α.) από τον Φ.Π.Α.

Ειδικότερα με την απόφαση ΠΟΛ.1167/15 που εκδόθηκε μέσα στο καλοκαίρι (δημοσιεύθηκε στις 24/08/15) αλλάζει ο τρόπος και η διαδικασία έκδοσης των Ε.Δ.Δ.Α.

Ο νέος τρόπος δημιουργεί πρόσθετα γραφειοκρατικά προβλήματα στις επιχειρήσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εξαγωγικού προσανατολισμού, διότι ο προμηθευτής για κάθε έκδοση τιμολογίου με απαλλαγή θα πρέπει να επικοινωνεί με τον πελάτη, να τον ενημερώνει για την πρόθεση έκδοσης τιμολογίου, στη συνέχεια ο πελάτης να εκδίδει το Ε.Δ.Δ.Α. και να το παραδίδει στον προμηθευτή για να εκδοθεί το τιμολόγιο με απαλλαγή Φ.Π.Α.

Οι Σύνδεσμοι στην επιστολή τους επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα απόφαση στις επιχειρήσεις εξαγωγικών κλάδων όπως η ένδυση και ζητούν όπως επανέλθει σε εφαρμογή για το συγκεκριμένο άρθρο (7) η προηγούμενη απόφαση ΠΟΛ.1262/93.