Ξεπερνά το 50% η καταστροφή της παραγωγής σκόρδου


Καταστροφή της φετινής παραγωγής σκόρδου σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, κατέγραψε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Μαργαριτίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή, συνέπεσαν με την περίοδο ωρίμανσης του σκόρδου προκαλώντας σε ορισμένους παραγωγούς την ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειας ενώ κάποιοι άλλοι συγκόμισαν τελικά μικρές ποσότητες.

Η αρχική εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή, από τα 2.400 στρέμματα που σπάρθηκαν, έλεγε για συνολικά 800 τόνους, ενώ το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 1.200 με τελική χρηματική απόδοση, σε περίπτωση που δεν υπήρχαν ζημίες. τα 3.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή του σκόρδου έχει προσδιοριστεί στα 0,20 λεπτά το κεφάλι, οι παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν οικονομικά, σημείωσε ο κ. Μαργαριτίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι και η καλλιέργεια για το 2017 θα πληγεί, εξαιτίας και της μειωμένης ποσότητας σπόρου που θα εξασφάλιζε η φετινή παραγωγή.