Κλειστοί δρόμοι από τα αγροτικά μπλόκα

Με την παράταξη των τρακτέρ τους στην Ε.Ο Σερρών Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου (στο ύψος του Λευκώνα) σηκώνουν το λάβαρο του αγώνα τους Σερραίοι αγρότες που πέρυσι συμμετείχαν στο μπλόκο του Προμαχώνα. 

Σε κλίμα σύμπνοιας και οι αγρότες της Αλιστράτης, Ν.Ζίχνης Αχινού και της ευρύτερης περιοχής όπου στη χθεσινή τους συνέλευση αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη «Ζωοοτεχνια ενώ από σήμερα παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους. Οι αγρότες προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους η μορφή των οποίων θα καθορισθεί βάσει των αποφάσεων που θα λάβουν οι ίδιοι στις κατά τόπους συνελεύσεις τους.

Σε αποκλεισμό της νέας εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου, προχώρησαν λίγο μετά τις 18:30 αγρότες της Λάρισας που συμμετέχουν στο μπλόκο της Μελούνας.

Οι αγρότες υλοποιούν την απόφαση τους που προβλέπει κλείσιμο της κεντρικής αρτηρίας στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου για λίγες ώρες.
Δυναμική αρχή στις κινητοποιήσεις κάνουν οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου που από νωρίς το πρωί έχουν στήσει το μπλόκο τους στην είσοδο του χωριού. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι ίδιοι, οι δρόμοι από και προς το Οροπέδιο είναι ανοιχτοί και δεν σκοπεύουν να τους κλείσουν. 

Το πρωί της Πέμπτης (26/1) θα συγκαλέσουν συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Πρόσκληση προς τους αγρότες της Λάρισας αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας για το στήσιμο του μπλόκου της Νίκαιας - το οποίο και θα αποτελέσει το κεντρικό μπλόκο των αγροτών- απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Σύμφωνα με το κάλεσμα της Επιτροπής, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας στην εθνική οδό, με την προσυγκέντρωση των Λαρισαίων αγροτών να έχει προγραμματιστεί για τις 12:00, στις διασταυρώσεις Γαλλήνης και Αγίων Αναργύρων.

Για 3η ημέρα κλειστή παραμένει και σήμερα η Ιόνια οδός στο ύψος του Αγίου Δημητρίου Πέτα, από τους αγρότες της Άρτας. 

Στο χορό των κινητοποιήσεων του αγροτικού κλάδου, μπαίνουν και οι αγρότες της Ρόδου.

Στο μπλόκο στο Λατίφι Αμαλιάδας, παραμένουν οι αγρότες- μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ενώ καθημερινά ενισχύεται με περαιτέρω δυνάμεις.

Σήμερα στις 11.00 το πρωί, οι αγρότες, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, όπως αποφάσισαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, ενώ επί τάπητος είναι ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεών των αντιδράσεων τους.

Προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείεται σ’ αυτές να συμπεριληφθεί και το κλείσιμο δρόμων.

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου, δηλώνει ότι συμμετέχει στον Πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα των αγροτών και στηρίζει τα αιτήματα του Συντονιστικού των μπλόκων τα οποία εκφράζουν τις αγωνίες και τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι αγρότες της Σάμου εκτός από τα κοινά αιτήματα με τους αγρότες των άλλων περιοχών βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν :

  • Κατάργηση του αντιαγροτικού νόμου 4384 ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διέλυσε την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που κατάργησε την αποκλειστικότητα του Συνεταιρισμού στο Σαμιώτικο κρασί.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Καμιά αλλαγή στη νομοθεσία για το τσίπουρο και τη σούμα .
  • Αλλαγή του Π.Δ, για την αύξηση των ορίων στρεμματικής απόδοσης στο αμπέλι.
  • Άμεση λειτουργία σφαγείου στη Σάμο με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Ήδη ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου προγραμματίζει  συγκεντρώσεις με ομιλίες και συζητήσεις την Τετάρτη 25/1/ στην Υδρούσσα, την Πέμπτη 26/1/ στα Κοντακαίικα και την Κυριακή 29/1/ στο Καρλόβασι.