ΓΕΩΤ.Ε.Ε.:για τους δασικούς χάρτες

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας ανάρτησης Δασικών Χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με επιστολή του προς τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, ζητά από την Πολιτεία να επιλύσει τα υφιστάμενα προβλήματα και να μεριμνήσει για την ταχεία και επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, υπογραμμίζοντας τη σημασία ύπαρξης Δασικών Χαρτών, το Επιμελητήριο τονίζει ότι για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου απαιτείται τόσο η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δημοσίων υπηρεσιών (Υπουργεία, Ο.Τ.Α. κλπ), όσο και η στήριξη όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων της χώρας, δηλαδή σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σταθερά προσηλωμένο στις αρχές που διέπουν τον θεσμικό του ρόλο, έχει αναδείξει τα τελευταία 25 χρόνια τη σημασία και την αναγκαιότητα του έργου της σύνταξης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών για την καταγραφή και αποτύπωση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, καθώς και για την προστασία, ορθολογική διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου, αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Πάγια θέση του Επιμελητηρίου όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η απουσία κυρωμένων Δασικών Χαρτών για το σύνολο της επικράτειας αποτελεί τροχοπέδη για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, καθιστώντας ατελέσφορη οποιασδήποτε σχετική προσπάθεια. Θέση την οποία διατύπωσε επανειλλημένως προς τις υπηρεσίες των εμπλεκομένων Υπουργείων και υποστήριξε νομικά, όποτε αυτό χρειάστηκε, ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων.

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας ανάρτησης Δασικών Χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε υπογραμμίζει πως συντελείται ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση εκπλήρωσης της συνταγματικής επιταγής που αφορά τη δημιουργία του Δασολογίου. Επιπλέον, τονίζει την αναμφισβήτητη σημασία του συνολικού έργου που υλοποιούν, με λιγοστό προσωπικό και μέσα, οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες. Ενός σπουδαίου έργου, για την άμεση και επιτυχή ολοκλήρωση του οποίου απαιτείται τόσο η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δημοσίων υπηρεσιών (Υπουργεία, Ο.Τ.Α. κλπ), όσο και η στήριξη όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων της χώρας, δηλαδή σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.

Η Πολιτεία οφείλει να προβεί στην άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη και άδικη ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, αλλά και να εξασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή της διαδικασίας ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, τόσο στις περιοχές όπου υλοποιείται σήμερα, όσο και σε αυτές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προτείνει τα ακόλουθα:

  1. Να παραταθεί για ένα τουλάχιστον εξάμηνο η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων, έτσι ώστε αφενός να υπάρξει καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα στη Διοίκηση να αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα.
  2. Περαιτέρω μείωση του ύψους των παραβολών που απαιτούνται για την κατάθεση αντιρρήσεων. Σημειώνουμε ότι η προσφάτως εξαγγελθείσα ρύθμιση για μείωση των παραβόλων δεν λύνει το πρόβλημα, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος υποβολής αντιρρήσεων παραμένει υψηλό για τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Επίσης θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα επιστροφής του παραβόλου στους ενδιαφερόμενους που δικαιώνονται για αντιρρήσεις που αφορούν προφανή σφάλματα (λανθασμένες αποτυπώσεις που οφείλονται σε λάθη ή παραλείψεις του χάρτη).
  3. Υπαγωγή στη διαδικασία ανάρτησης όλων των εκτάσεων που είναι εντός μη εγκεκριμένων οικισμών
  4. Άμεση ανάκληση της διάταξης του Ν. 4389/2016, αλλά και της, κατ’ εξουσιοδότηση αυτής εκδοθείσας, υπ’ αριθ. 34844/11-7-2016 Κ.Υ.Α., που αφορούν τις «οικιστικές πυκνώσεις». Υπενθυμίζουμε ότι για την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. έχουν καταθέσει σχετική προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  5. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις περιπτώσεις των ανέκαθεν αγροτικών εκτάσεων που έχουν εγκλωβιστεί, εκ παραδρομής ή εσφαλμένα, εντός των εκτάσεων που έχουν κηρυχτεί ως αναδασωτέες. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι ιδιοκτήτες των παραπάνω εκτάσεων θα πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής παράβολου για την υποβολή αντίρρησης ή, στις περιπτώσεις που αυτό έχει καταβληθεί, να τους επιστραφεί.
  6. Για τις γεωργικές εκτάσεις που φαίνονται ως δασικές και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των ενισχύσεων, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα κατάθεσης αντίρρησης με προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και να δοθεί στους ενδιαφερόμενους επαρκής χρόνος για την υπαγωγή των εκτάσεων στη διαδικασία εξαγοράς με βάση τη δασική νομοθεσία, αλλά και για την εκδίκαση των τυχόν ενστάσεων από τις ΕΠΕΑ. Επιπλέον, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών εξαγοράς και μείωση των σχετικών αντιτίμων.
  7. Να δοθεί επαρκής χρόνος για την αντιμετώπιση (σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 47 του Ν. 998/1979, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) των περιπτώσεων που αφορούν εκτάσεις που εκχερσωθήκαν για γεωργική εκμετάλλευση πριν το έτος 2007 και διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα. Θεωρούμε ότι και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρξει μείωση του προβλεπόμενου, ανά στρέμμα, αντιτίμου.
  8. Να εξασφαλιστεί η συγκρότηση και λειτουργία ολιγομελών Επιτροπών Εξέτασης των Αντιρρήσεων και ζητούμε και τη συμμετοχή εκπροσώπου στις επιτροπές αυτές.
  9. Θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία κατάρτισης των Δασικών Χαρτών για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, παράλληλα με τις λοιπές εργασίες κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου και να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου.
  10. Να προσληφθεί άμεσα και κατ’ εξαίρεση του μέτρου του περιορισμού των προσλήψεων, ένας ικανοποιητικός αριθμός Δασολόγων, οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο της κύρωσης των υπαρχόντων, αλλά και του ελέγχου – θεώρησης των νέων δασικών χαρτών.
  11. Πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία των Σημείων Υποστήριξης της Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών σε κάθε δήμο, όπως ορίζει ο Ν. 4389/2016. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η ενίσχυση των εν λόγω υπηρεσιών προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοήμερη λειτουργία τους με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των ιδιωτών δασολόγων που έχουν αναλάβει την επιστημονική και τεχνική στήριξη των ενδιαφερομένων.
  12. Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη θεώρηση, προ της ανάρτησης, των ορίων σχεδίων πόλεων και οικισμών, καθώς και των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων, από τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για ζητήματα πολεοδομίας και πολιτικής γης, αντίστοιχα.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει, επιλύοντας τα υφιστάμενα προβλήματα, να μεριμνήσει για την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου των Δασικών Χαρτών. Με τον τρόπο αυτό, θεωρούμε δεδομένο ότι θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στον φαύλο κύκλο των καταπατήσεων της δημόσιας περιουσίας, της παράνομης αλλαγής χρήσεων γης και των μετέπειτα πιέσεων για «νομιμοποίηση», ενώ παράλληλα θα διευκολυνθεί το έργο των δημοσίων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση και προστασία του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος γενικότερα. Πέραν τούτου, η χώρα μας θα αποκτήσει, επιτέλους, ένα εργαλείο απαραίτητο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής της αειφόρου ανάπτυξης και επιπλέον θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν το περιβάλλον.

Τέλος, παρακαλούμε για τον εκ μέρους σας ορισμό συνάντησης με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., προκειμένου να σας αναπτύξουμε αναλυτικά τις απόψεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου επί του θέματος.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σπυρίδων Μάμαλης