Πρότυπα συστήματα ποιότητας

Της Λούσπα Καλλιόπης για το agrocapital.gr

ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ & ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΝΗ ΤΟΜΕΑ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ: Δεν είναι μόνο το σύνολο των φυσικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ενός προϊόντος, αλλά είναι και τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος λόγω της διαδικασίας παραγωγής του, όπως επίσης και η συμμόρφωση ενός προϊόντος προς ένα σύνολο ειδικών κριτηρίων που απαιτεί ο καταναλωτής. Η δε ποιότητα των αγροτικών προϊόντων πρέπει να είναι δυνατόν να υποστηριχτεί με αξιόπιστη σήμανση που να παραπέμπει στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση ως σύστημα παραγωγής, ώστε η ταυτότητα των γεωργικών προϊόντων να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα τους. Έτσι εφαρμόζοντας ένα από τα παρακάτω πρότυπα εξασφαλίζουμε στον καταναλωτή την παραγωγή άριστης ποιότητας γεωργικών προϊόντων, με οικολογικά παραδεκτές μεθόδους , ελαχιστοποιώντας τις ανεπιθύμητες επιδράσεις της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του παραγωγού, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

Η έννοια της ποιότητας δεν περιορίζεται όμως μόνο στην ποιότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας, αλλά επεκτείνεται και στην ποιότητα της Επιχείρησης που το προσφέρει. Έτσι, δημιουργείται η έννοια της Ολικής Ποιότητας, που έχει σαν βασικό σκοπό να μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων και να ελαχιστοποιεί το κόστος τους.

Η ανάπτυξη των παρακάτω συστημάτων οφείλεται στην αρχική ζήτηση από πλευράς των καταναλωτών, των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, ποιοτικών προϊόντων που παρήχθησαν πλήρως ελεγχόμενα με τις μικρότερες δυνατόν επιπτώσεις προς το περιβάλλον. Το γεγονός αυτό φαίνεται να γίνεται πλέον βίωμα σε όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγική αλυσίδα φορείς, οι οποίοι μετά τις αρχικές τους αμφιβολίες και επιφυλάξεις αποδέχονται όλο και περισσότερο τα συστήματα αυτά, θεωρώντας τα ως μονόδρομο για την επιβίωση τους. Οι αλυσίδες πλέον μεγάλων Super Market απαιτούν προμήθειες μόνο πιστοποιημένων προϊόντων. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός ότι η Ε.Ε. αποφάσισε ένα μέρος της αποδεσμευμένης ενίσχυσης να δίνεται με βάση την τήρηση εξειδικευμένων προτύπων για το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων και των φυτών. Επίσης, κατά την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή ( ΕΚ852/2004 & 178/2002) , ΦΕΚ 2718/Β/2012 είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των κανόνων του συστήματος HACCP ( ISO22000) από όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών για τις οποίες απαιτείται γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικού Ελέγχου όλης της χώρας , ειδικά περιλαμβάνει στα όλες τις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου , τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, τους παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν λιανικώς , τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις αποθήκευσης, τους διανομείς και τους μεταφορείς. Οπότε δεν θα αποτελούσε υπερβολή να θεωρήσουμε την πιστοποίηση των προϊόντων με ένα από τα παρακάτω συστήματα ως το « διαβατήριο» για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων στον ανταγωνισμό που κυριαρχεί σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά .

Ένα σύστημα ποιότητας σχεδιάζεται από έναν σύμβουλο ποιότητας σε συνεργασία με την μονάδα ή των παραγωγό και πιστοποιείται από έναν ανεξάρτητο εξωτερικό πιστοποιητικό φορέα διαπιστευμένο από τον ΕΣΥΔ.

Κατάλογος συστημάτων ποιότητας Πρωτόγεννους και Δευτερογενούς παραγωγή προϊόντων:

Το πρότυπο AGRO είναι ένα σύστημα διαχείρισης για ολόκληρη τη γεωργική εκμετάλλευση. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την Ορθή Γεωργική Πρακτική, την Ασφάλεια και Υγιεινή των Εργαζομένων, την Ασφάλεια των Προϊόντων, την Ιχνηλασιμότητα και τις Φιλοπεριβαλλοντικές Δράσεις. Στοχεύει στη δημιουργία της βάσης για αποτελεσματική και επικερδή παραγωγή σε μια οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη γεωργική επιχείρηση, ενσωματώνοντας στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, ωφέλιμες φυσικές διαδικασίες. Χρησιμοποιεί πρακτικές και ωφέλιμες φυσικές διαδικασίες. Χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Διατηρεί, αναπτύσσει και αναδημιουργεί ό,τι έχει περιβαλλοντική αξία.

To ISO 22000 διευκρινίζει τις απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων ενταγμένο στην τροφική αλυσίδα, όπου μια επιχείρηση πρέπει να καταδείξει τη δυνατότητά της να ελέγχει τους κινδύνους ασφάλειας τροφίμων προκειμένου να παρασχεθούν με συνέπεια τα ασφαλή τελικά προϊόντα που καλύπτουν και τις απαιτήσεις που απαιτεί ο καταναλωτής και τους ισχύοντες κανονισμούς για την ασφάλεια τροφίμων.To ISO 22000 μπορεί να ισχύσει για όλους τους τύπους οργανώσεων μέσα στην τροφική αλυσίδα ξεκινώντας από τους παραγωγούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις μεταφοράς, αποθήκευσης, μαζί με τις αλληλένδετες οργανώσεις όπως οι παραγωγοί του εξοπλισμού, του υλικού συσκευασίας, των προϊόντων καθαρισμού, των πρόσθετων ουσιών και των συστατικών, μέχρι την έξοδο του τροφίμου στην λιανική, το τελευταίο δηλαδή στάδιο της αλυσίδας. Η ασφάλεια τροφίμων σχετίζεται με την παρουσία και τα επίπεδα τροφικών κινδύνων στα τρόφιμα μέχρι το σημείο της κατανάλωσης. Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι ασφάλειας τροφίμων μπορούν να εισαχθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της τροφικής αλυσίδας, ο επαρκής έλεγχος σε όλη την τροφική αλυσίδα είναι ουσιαστικός. Κατά συνέπεια, η ασφάλεια τροφίμων είναι μια κοινή ευθύνη που βεβαιώνεται κυρίως μέσω των κοινών προσπαθειών όλων των συμβαλλόμενων μερών που συμμετέχουν στην τροφική αλυσίδα

Το ΙSΟ 9001 είναι διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο για την διασφάλιση ποιότητας και ποιοτική διαχείριση επιχειρήσεων. Αποτελεί επιχειρησιακό μοντέλο που εφαρμοζόμενο διασφαλίζει την προσδοκώμενη ποιότητα στα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει μια επιχείρηση. Εφαρμόζεται πάνω στις διαδικασίες που παράγουν τα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει ένας οργανισμός. Παρέχει μέθοδο και συστηματικό έλεγχο των επιχειρησιακών ενεργειών ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποίηση αναγκών και απαιτήσεων του πελάτη. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να εφαρμόζεται για την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιοσδήποτε υπηρεσίας και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Το ΙSΟ 14001 είναι διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο για την περιβαλλοντική διαχείριση από τις επιχειρήσεις. Παρέχει οδηγίες και απαιτούμενα σημεία ελέγχων που πρέπει να εφαρμόζονται στις δραστηριότητες εκείνες που έχουν επίδραση στο περιβάλλον. Τέτοιες δραστηριότητες είναι : η χρήση φυσικών πόρων (π.χ. νερό κ.τ.λ.), ο χειρισμός και η διάθεση των απορριμμάτων και η κατανάλωση ενέργειας.

Όπως όλα τα διεθνή πρότυπα έτσι και το ΙSΟ 14001 έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να εφαρμόζεται για την διαχείριση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

*Agroexpert 

Επιδοτούμενες Αγροπεριβαλλοντικές Μελέτες

(Ν. Αγρότες-Σχ. Βελτίωσης)

Τεχνικός Σύμβουλος ISO-AGRO-ΕΣΠΑ

τηλ. 6973202688