1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αγροοικολογίας

Το 1ο Φόρουμ Αγροοικολογίας πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Οκτωβρίου, στην Λυών, Γαλλία στο Πανεπιστήμιο ISARA. Διοργανώθηκε από την European Association for Agroecology, επιστημονική εταιρεία κυρίως Ακαδημαϊκών/ερευνητών η οποία προάγει το Αγροοικολογικό πλάισιο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
(περισσότερες πληροφορίες: agroecology-europe.org και //www.agroecology-europe.org/agroecology-forum-2017/)

Η Αγροοικολογία αποτελεί μια ανερχόμενη έννοια στο χώρο της γεωργικής επιστήμης και ορίζεται ως η εφαρμογή οικολογικών εννοιών και αρχών για το σχεδιασμό και διαχείριση πραγματικά αειφόρων συστημάτων παραγωγής τροφίμων. Εμπεριέχει μια διεπιστημονική ταυτότητα και μια συστημική προσέγγιση που βασίζεται στην δημιουργία γνώσης, ενώ εμπεριέχει την τάση προς μια ενοποιητική, επαναληπτική και ολιστική προσέγγιση στην έρευνα.
Οι Αγροοικολογικές αρχές περικλείουν ένα ευρύ φάσμα πρακτικών και πεδίων εφαρμογής, έχοντας σημαντική αντιστοίχιση με άλλες έννοιες, αρχές και πρακτικές στον τομέα της αειφόρου γεωργίας, που προσφέρουν εναλλακτικές δομές στο κυρίαρχο πρότυπο και τον αντίκτυπο της βιομηχανικής γεωργίας, όπως η βιολογική και βιοδυναμική γεωργία, η αεικαλλιέργεια (περμακουλτούρα) καθώς και οι προσεγγίσεις της αγροδασοπονίας και της πολυλειτουργικότητας στην γεωργία. Βασικές έννοιες της Αγροοικολογίας συμβαδίζουν με επιχειρήματα για την ασφάλεια και αυτάρκεια των τροφίμων και την αειφορία της υπαίθρου, ενώ αποτελεί κύριο δυνητικό εργαλείο για την αύξηση της ανθεκτικότητας των αγροτικών οικοσυστημάτων και των αγροτικών κοινοτήτων σε περιβαλλοντικές και κλιματικές πιέσεις.


To Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος (Agroecology Greece) αποτελεί ένα δίκτυο και πλατφόρμα για την προοπτική και ανάδειξη της Αγροοικολογίας ως Επιστήμη, Πρακτική και Κίνημα στον Ελλαδικό χώρο. Σκοπός του είναι η δικτύωση ερευνητών/εκπαιδευτών, κυρίως γεωτεχνικών, για την πληροφόρηση και ανταλλαγή γνώσης & έρευνας, στοχεύοντας στην εξοικείωση με τις αρχές και πλαίσιο της Αγροοικολογίας στην Ελλάδα και την μετάβαση των συστημάτων παραγωγής τροφίμων προς μια βιώσιμη μορφή, στοχεύοντας στη Διατροφική Aσφάλεια και Aυτάρκεια.
(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το agroecology.gr)