Οι αγρότες ανησυχούν για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό που θα αποκαλυφθεί σήμερα, θέτει ως στόχο να φτάσουν οι συνολικές δαπάνες στο περίπου 1,11% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ από το 2021-2027, σύμφωνα με πηγές των Financial Times. Αν περιληφθούν κάποια στοιχεία εκτός προϋπολογισμού, το ποσοστό αυξάνεται στο 1,14%.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση στις υφιστάμενες δεσμεύσεις του περίπου 1%. Ωστόσο, η πρόταση είναι στο χαμηλότερο σημείο του εύρους που εξετάζουν οι αξιωματούχοι. Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση της Κομισιόν και όπως σημείωσε εκπρόσωπος της την Τρίτη, «η απόφαση δεν έχει ακόμη βγει».

Φαίνεται πάντως ότι δεν θα είναι τόσο υψηλά, όσο αναμενόταν, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ άλλος είπε ότι ήταν ανησυχητικά τα πράγματα για τις κεντρικές και ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες που είχαν δυσανάλογα ωφεληθεί από προηγούμενους προϋπολογισμούς.

 Οι αγρότες ανησυχούν για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δεν είναι  καθόλου αισιόδοξοι  για το μέλλον καθώς πιστέυουν  ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς τις επιδοτήσεις της ΕΕ.

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας είναι μεγάλες εδώ και πολλά χρόνια, γι 'αυτό οι αγρότες  προσπαθούν να διατηρήσουν τα κτήματα τους, να κάνουν οικονομίες και να είναι  πιο αποτελεσματικοί. Ελπίζουν ότι ο προϋπολογισμός στην Κοινή Αγροτική Πολιτική  θα ενισχύσει και θα διατηρήσει την αγροτική μας παράδοση»,
Με το Βrexit προ των πυλών ο προϋπολογισμός της ΕΕ παραμένει γρίφος. Το κενό που θα αφήσει η αποχώρηση της Βρετανίας θα πρέπει να καλυφθεί κατά πάσα πιθανότητα μέσω γενναίων περικοπών. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική που κατέχει την μερίδα του λέοντος αναμένεται να υποστεί τις συνέπειες. Οι απώλειες για αγρότες με μεσαίου μεγέθους αγροκτήματα θα είναι μεγάλες.