Μέτρα ΕΦΚΑ για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ στο πλαίσιο των δράσεων αρωγής του υπουργείου Εργασίας προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, ανακοινώνει τις ακόλουθες παροχές και διευκολύνσεις:

Α) ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

1.Καταβολή εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων (κύριων, επικουρικών και μερισμάτων), στους πυρόπληκτους συνταξιούχους ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ
 

  • Δικαιούχοι: Οι συνταξιούχοι που έχουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται σε κατοικία στις πληγείσες περιοχές, ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό λόγω των καταστροφών.



  •  
  • Διαδικασία:
    • Για όσους έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τα ταμεία.
    • Για τους υπόλοιπους, απαιτείται κατάθεση σχετικής αίτησης στην υπηρεσία πληρωμής συντάξεων της περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ.
  • Δικαιολογητικά (για τους δικαιούχους που δεν έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές):
    1. Σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ.
    2. Έντυπο Ε1 φορολογικού έτους 2017 -ή 2018- (για την απόδειξη της δευτερεύουσας κατοικίας τους ή περί φιλοξενίας τους σε κατοικία της πληγείσας περιοχής) για να αποδειχθεί η εντοπιότητα στην περιοχή,ή εξιτήριο ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, στην περίπτωση που έχουν βαρύ τραυματισμό

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος των διπλών συντάξεων θα γίνει έως την 20η Αυγούστου 2018.

Β)ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ

1.Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 31/12/2018, χωρίς προϋποθέσεις, στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη, η δε χορήγηση των προβλεπομένων παροχών - επιδομάτων καταβάλλεται άμεσα, χωρίς την τήρηση χρονολογικής σειράς.
 

  • Δικαιούχοι: Οι πυρόπληκτοι της Περιφέρειας Αττικής εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΕΦΚΑ.

  • Διαδικασία: Υποβολή Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.


  •  
  • Δικαιολογητικά:
    1. Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση που θα προμηθεύεται από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ όπου ο ενδιαφερόμενος θα συναινεί επί τη αίτησης ώστε ο ΕΦΚΑ να αναζητήσει αυτεπάγγελτα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
    2. Αντίγραφο του εντύπου φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων Ε1, έτους 2017 -ή 2018- για να αποδείξει την μόνιμη ή δευτερεύουσα κατοικία ή την εντοπιότητα στην πληγείσα περιοχή ή εξιτήριο ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος στην περίπτωση που έχουν βαρύ τραυματισμό

2.Επίσπευση, άνευ χρονολογικής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδότησης από ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΜΤΠΥ που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018.
 

  • Δικαιούχοι:Οι πυρόπληκτοι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και όσοι θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30/9/2018.
  • Διαδικασία:Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα από τους αρμόδιους φορείς

3.Επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται - αποπληρώνονται μέσω της σύνταξης τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις.
 

  • Δικαιούχοι:Οι πυρόπληκτοι συνταξιούχοι, που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και όσοι θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30/9/2018.
  • Διαδικασία Υποβολή σχετικής: Κατάθεση αίτησης επιμήκυνσης που θα προμηθεύεται από την αρμόδια Διεύθυνση απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ.
  • Δικαιολογητικά: Σχετική Αίτηση επιμήκυνσης συνοδευόμενη από Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/88 ότι οι ίδιοι έχουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνταν σε κατοικία της περιοχής που επλήγη ή ότι υπέστησαν σοβαρή βλάβη στην υγεία τους εξαιτίας των συνεπειών της πυρκαγιάς.

4.Αναστολή έως 31/12/2018 της καταβολής τρεχουσών εισφορών και της υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.), χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

5.Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

6.Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

7.Διατήρηση της ρύθμισης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής.

8.Αναστολή της καταβολής δόσεων εκκαθαρίσεων και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/12/2018.

9.Οι δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

10.Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Για τις περιπτώσεις 4 ως 10

  • Δικαιούχοι: Εργοδότες ή ασφαλισμένοι που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές.

  • Διαδικασία: Υποβολή Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης (Ν.1599/86 άρθρ.8) στις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που υπάγεται η έδρα της επιχείρησης ή η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Αν δεν έχει δηλωθεί η πληγείσα επαγγελματική εγκατάσταση πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αποδεικτικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που να αποδεικνύει την έναρξη λειτουργίας της επαγγελματικής κατάστασης.

  • Δικαιολογητικά: Αίτηση που θα διατίθεται στα Υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Αν δεν έχει δηλωθεί η πληγείσα επαγγελματική εγκατάσταση σχετικό αποδεικτικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ειδικότερα δήλωση έναρξης επαγγελματικής εγκατάστασης από το Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.


  •  

Επισημαίνεται, ότι σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των πληγέντων προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια.