Έρευνα WWF: Οι 8 στους 10 Ελληνες ζητούν άµεσα µέτρα για την κλιµατική κρίση

Μέτρα για την αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης ζητεί το 81% των Ελλήνων, καθώς ο ένας στους δύο την αναγνωρίζει ως πρόβληµα άµεσης προτεραιότητας. Αυτό προκύπτει από έρευνα-δηµοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασµό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

Στο πλαίσιο αυτό, µάλιστα, το WWF καλεί τα πολιτικά κόµµατα και τους υποψήφιους βουλευτές να αναλάβουν δηµόσια συγκεκριµένες δεσµεύσεις απαντώντας σε 10 ερωτήσεις για το περιβάλλον και την κλιµατική κρίση, για τον περιορισµό της υπερθέρµανσης στον +1,5 βαθµό Κελσίου και τη γρήγορη µετάβαση σε ένα µοντέλο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 100% ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) µε στόχο τη µετάβαση σε µια οικονοµία µηδενικών εκποµπών µέχρι το 2040.

Σύµφωνα µε τα βασικά ευρήµατα της έρευνας:

  • 93% του κοινού δηλώνει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί την αιτία της κλιµατικής αλλαγής, ενώ µόλις ένα 5% αποδίδει το πρόβληµα σε φυσικές αιτίες.
  • 51% θεωρεί την κλιµατική αλλαγή σηµαντικό πρόβληµα που απαιτεί άµεσες λύσεις. Το 30% το αντιµετωπίζει ως υπαρκτό πρόβληµα που απαιτεί τη λήψη µέτρων, ενώ µόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 3% δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κλιµατική αλλαγή.
  • 60% δηλώνει ότι τα µέτρα αντιµετώπισης της κλιµατικής αλλαγής θα ωφελήσουν την οικονοµική ανάπτυξη, 18% ότι δεν θα επηρεάσουν καθόλου και 17% ότι θα επιβαρύνουν.
  • Στο επίπεδο των κυριότερων λύσεων, 62% θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση σε διεθνές επίπεδο για την αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης, 61% να αλλάξει σηµαντικά ο τρόπος ζωής µας, 35% να ψηφιστούν νέοι νόµοι, ενώ 22% θεωρεί λύση τις επιχειρηµατικές πρωτοβουλίες. Οσον αφορά τις ΑΠΕ, η συντριπτική πλειονότητα (90%) τάσσεται υπέρ της προοπτικής ανάπτυξής τους και µόνο 3% τάσσεται κατά.

Οι περισσότεροι δηλώνουν θετικοί στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 100% από ΑΠΕ µέσα στην επόµενη δεκαετία. Ωστόσο, το 30% θεωρεί ότι η ολική απελευθέρωση από τα ορυκτά καύσιµα είναι εφικτή µέσα στην επόµενη δεκαετία.

Φωτοβολταϊκά

Το 66% των ερωτηθέντων δήλωσε προσωπικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή τη συµµετοχή σε ενεργειακή κοινότητα για ηλεκτροπαραγωγή από καθαρές πηγές ενέργειας µε παράλληλη µείωση του λογαριασµού ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι 8 στους 10 απάντησαν ότι αντιµετωπίζουν θετικά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών, µε το αντίστοιχο ποσοστό για την εγκατάσταση ανεµογεννητριών να διαµορφώνεται στο 69%. Αντίθετα, το 86% αντιτίθεται στην εγκατάσταση µονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιµα σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr