Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια για την αμπελουργία της Κρήτης

Έκτακτη σύσκεψη για τα προβλήματα της αμπελουργίας συγκαλεί σήμερα, στα γραφεία της Περιφέρειας, στο Ηράκλειο, η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης. Στη σύσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς επίσης και οι τοπικοί βουλευτές.

Την ανάγκη να δοθούν λύσεις για την στήριξη τόσο των αμπελουργών όσο και της αμπελουργίας στην Κρήτη τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος.

Η μεγάλη παραγωγή της Ισπανίας έχει, όπως ανέφερε, εξοβελίσει τα κρητικά επιτραπέζια σταφύλια, που διατίθενται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, όταν το κόστος παραγωγής τους είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις οινοποιήσιμες ποικιλίες καθώς τα οινοποιεία διαθέτουν μεγάλα αποθέματα από πέρυσι.
Την κατάσταση επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οι φετινές καιρικές συνθήκες που έπληξαν τα αμπέλια και ευνόησαν την εμφάνιση περονόσπορου.

Όπως δήλωσε ο κ. Χιλετζάκης, είναι ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του κρητικού και δη του ηρακλειώτικου αμπελώνα, διαφορετικά η φθίνουσα πορεία θα συνεχιστεί και στο μέλλον δεν θα υπάρχει αμπελουργία. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να υλοποιηθούν προγράμματα αναμπέλωσης με ανταγωνιστικές ποικιλίες επιτραπέζιου και οινοποιήσιμου σταφυλιού, να στηριχθεί η σταφίδα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, καθώς επίσης, να ενισχυθεί η διάθεση των προϊόντων στην εγχώρια αγορά.
Οι προτάσεις που θα διαμορφωθούν κατά τη σημερινή συνάντηση σχεδιάζεται να κατατεθούν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.