Φυσικό Αέριο: Οκτώ περιοχές στη β΄ φάση του προγράμματος Ανάπτυξης Δικτύων

Oκτώ περιοχές στη β΄ φάση του προγράμματος Ανάπτυξης Δικτύων Φυσικού Αερίου

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος ανάπτυξης Δικτύων Φυσικού Αερίου εντάσσονται 8 περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας Economistas .gr με βάσει την προ ολίγων ημερών ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύου Διανομής που επεκτείνεται σε 36  πόλεις της χώρας και σε 6 περιοχές της Αθήνας. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Φυσικό Αέριο θα μεταφέρεται ανάλογα με την περίπτωση, είτε, μέσω Αγωγού ( από το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΣΦΑ), είτε, μέσω του Αγωγού ΤΑΠ που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος, με βυτιοφόρα σε συμπιεσμένη, η, υγροποιημένη μορφή. Στη δεύτερη φάση, με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου, θα συνδεθούν οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας: Kαστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκι, Γρεβενά, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κοζάνη.

«Στις  τρείς τελευταίες πόλεις που καλύπτονται σήμερα με Τ/ Θ από τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ η επέκταση των Δικτύων θα επιτρέψει τη διατήρηση της Τ/Θ με συνέχιση της χρήσης του υπάρχοντος Δικτύου το οποίο θα τροφοδοτεί πλέον με ζεστό νερό από καύση Φυσικού Αερίου αντί για Λιγνίτη. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, εξετάζεται η διεκδίκηση ενισχύσεων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε Ε που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στις περιοχές της Ένωσης που πλήττονται εξ αιτίας της Απολιγνιτοποίησης». Οι προμελέτες και οι διαγωνισμοί για τις πόλεις της β’ φάσης αναμένεται να προκηρυχθούν το 2021