Διασταυρώση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων

Επιστολή με την οποία ζητεί από όλους τους διοικητές των ταμείων να επιταχύνουν τη διασταύρωση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων τους καθώς και να προβούν σε επανυπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία του υπουργείου η μείωση των αποκλίσεων είναι σημαντική όσον αφορά τον Α.Μ.Κ.Α. ενώ αντίθετα είναι σχεδόν μηδενική όσον αφορά τον ΑΦΜ.  Όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των στοιχείων οι κενοί ή λάθος ΑΜΚΑ έχουν περιοριστεί το Φεβρουάριο του 2013 στο 7% από 9% το Δεκέμβριο του 2012. Πρόκειται για μείωση 19% στο πλήθος των κενών ή λάθος Α.Μ.Κ.Α. που είχαν εντοπιστεί στο αρχείο της 10-12-2012 έναντι στόχου 40%. Η διαφορά στο στόχο μπορεί να καλυφθεί άμεσα με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των μηχανογραφικών διασταυρώσεων (αφορά ένα επιπλέον 22%), τα οποία έχουν αποσταλεί από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. στις υπηρεσίες των ταμείων.

Στους Α.Φ.Μ. όμως διαπιστώθηκε μηδενική πρόοδος για την πλειοψηφία των ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος Α.Φ.Μ. εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων.  Όσο για τον ΟΑΕΕ κατάφερε να μηδενίσει και τις δύο αποκλείσεις.

Ο υπουργός παρατήρησε ακόμη ότι παρά τις εντολές υπάρχουν υπάλληλοι ταμείων που χορήγησαν συντάξεις χωρίς να ζητήσουν και να καταχωρίσουν –όπως θα έπρεπε- τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ!

Οι διασταυρώσεις και ο έλεγχος των ΑΜΚΑ και ΑΦΜ γίνονται για να ολοκληρωθεί η ενιαία βάση πληρωμών συντάξεων και συνταξιούχων του συστήματος ΗΔΙΚΑ.