Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει τη δική του αγορά άνθρακα

Περιλαμβάνει σχέδια για μείωση του σημερινού ανώτατου ορίου εκπομπών κατά 5%

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποβάλει το δικό του νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο (ETS) για να αντικαταστήσει το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπορία εκπομπών άνθρακα, το οποίο η Βρετανία θα αποχωρήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους καθώς λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

Το ETS σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα επιβαρύνει τη ρύπανση του άνθρακα για να ενθαρρύνει τους ρυπαίνοντες να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπουν, περιλαμβάνει σχέδια για μείωση του σημερινού ανώτατου ορίου εκπομπών κατά 5%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής της Βρετανίας. .

«Έχουμε προμηθευτεί έναν προμηθευτή που δημιουργεί το μητρώο - το κύριο σύστημα πληροφορικής για το UK ETS», πρόσθεσε η δήλωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ως στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Τα συστήματα εμπορίας εκπομπών λειτουργούν καθορίζοντας ένα όριο στη συνολική ποσότητα αερίων θερμοκηπίου που μπορούν να εκπέμπονται από ορισμένους τομείς, με το όριο να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μειώνονται οι συνολικές εκπομπές.

«Μετά από κάθε χρόνο, κάθε καλυμμένη εταιρεία πρέπει να παραδώσει αρκετά δικαιώματα άνθρακα - η καθεμία από αυτά αντιπροσωπεύει τόνους διοξειδίου του άνθρακα - για να καλύψει όλες τις εκπομπές της, ή επιβάλλονται πρόσθετα πρόστιμα έως 100 £ ανά αποζημίωση», ανέφερε το υπουργείο.

Περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου και σχεδόν 1.000 εργοστάσια και εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτονται επί του παρόντος από το EU ETS και θα συνεχίσουν να καλύπτονται από το σύστημα του ΗΒ, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα είναι ανοιχτό να εξετάσει τη σχέση μεταξύ ενός βρετανικού ETS και του EU ETS «εάν ταιριάζει στα συμφέροντα και των δύο πλευρών».

«Αυτό υπόκειται στις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ», δήλωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα ισχύει μια ελάχιστη τιμή δημοπρασίας κατά την πρώτη φάση του νέου συστήματος, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες ασυμφωνιών μεταξύ της νέας αγοράς και του EU ETS.

Οι ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν προτείνει ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποτύχει να τραγουδήσει από το ίδιο φύλλο ύμνου σχετικά με την τιμολόγηση του άνθρακα, οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταφύγουν σε έναν εκκρεμό φόρο στα σύνορα άνθρακα για να αποτρέψουν τη διαρροή άνθρακα των βιομηχανιών από την ηπειρωτική χώρα στη Βρετανία.