Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τις επιπτώσεις για τους αγρότες σε περίπτωση μείωσης του glyphosate

Η ανανέωση του glyphosate αμφισβητείται έντονα και η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει σχετικά με το εάν η ουσία πρέπει να εγκριθεί εκ νέου.

Οποιαδήποτε πιθανή μείωση του glyphosate στην ΕΕ πρέπει να προηγείται εκτίμησης επιπτώσεων που θα διερευνά τις συνέπειες για τους αγρότες, ανέφεραν νομοθέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συζήτησης που διοργάνωσε η EURACTIV.

«Υπάρχει πραγματικά ανάγκη εκτίμησης επιπτώσεων για καθεμία από τις νομοθετικές προτάσεις», δήλωσε ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Norbet Lins, προσθέτοντας ότι μια εκτίμηση επιπτώσεων για το πώς θα μειωθεί η χρήση του glyphosate θα επηρεάσει τις εκμεταλλεύσεις και τους αγρότες.

Το Glyphosate είναι μια από τις πιο διαδεδομένες δραστικές ουσίες στην ευρωπαϊκή γεωργία και είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Προς το παρόν έχει εγκριθεί στην ΕΕ, αλλά αυτή η έγκριση λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, ένας όμιλος εταιρειών που ζητούσε την ανανέωση της έγκρισης glyphosate στην ΕΕ υπέβαλε αίτηση για την ανανέωσή του μετά το 2022, ξεκινώντας έτσι επίσημα τη διαδικασία ανανέωσης στην ΕΕ.

Ωστόσο, η ανανέωση του glyphosate αμφισβητείται έντονα και η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει σχετικά με το εάν η ουσία πρέπει να εγκριθεί εκ νέου.

Ο Ισπανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Hermann Tertsch (ECR) τόνισε την έλλειψη εκτίμησης επιπτώσεων στους Ισπανούς αγρότες, οι οποίοι «αγωνίζονται», σύμφωνα με τον ίδιο, για να αξιολογήσουν επαρκώς τι αναμένεται από αυτούς και πώς μπορούν να εργαστούν με βιώσιμο τρόπο στο μέλλον.

Ο Tertsch χαιρέτισε την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, αλλά αυτό πρέπει να είναι ρεαλιστικό, διαφορετικά, θα μπορούσε να είναι μια «κοινωνική καταστροφή».

«Υπό αυτήν την έννοια, χρειαζόμαστε μια πραγματική εκτίμηση, μια αξιολόγηση βλάβης, εάν αυτή η μείωση προσπαθεί να επιβληθεί με έναν μη ρεαλιστικό τρόπο, όπως τον βλέπουμε τώρα».

ΠΗΓΗ