«Δάση, οι ρίζες της αειφορίας»


Τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δάση στην παροχή βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση των νέων κοινωνικών προκλήσεων τόνισαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, με αφορμή το φετινό θέμα του εορτασμού της παγκόσμιας μέρας των Δασών από τον ΟΗΕ: «Δάση, οι ρίζες της αειφορίας»

Η 21η Μαρτίου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο εδώ και 30 χρόνια για να τονίσει τη σημασία των δασών, ιδιαίτερα τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Τα δάση είναι οι πνεύμονες της Ευρώπης, μετατρέπουν το CO2 σε οξυγόνο, διατηρούν την βιοποικιλότητας, ενώ παράγουν ξύλου, φελλό και κουκουνάρια. Τα δάση προσφέρουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξασφαλίζουν καθαρό νερό και αέρα μαζί με άλλες υπηρεσίες οικοσυστήματος. Επιπλέον, προσφέρουν ένα μέρος για αναψυχή και ψυχαγωγία για τους ευρωπαίους πολίτες. Όλες αυτές οι πολλαπλές λειτουργίες και υπηρεσίες που είναι συμβατές μεταξύ τους, σύμφωνα με τις οργανώσεις θα πρέπει να εξεταστούν από κοινού.

Μιλώντας επί του θέματος στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας, κ. Pekka Pesonen, τόνισε « Οι ευρωπαίοι διαχειριστές και ιδιοκτήτες δασών συνεχίζουν να παρέχουν στην κοινωνία ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με την αειφόρο διαχείριση των δασών. Τα δάση έχουν ένα τεράστιο δυναμικό για την αντιμετώπιση με βιώσιμο τρόπο προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως το ''να παράγουν περισσότερα με λιγότερα'' και την ''οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα''. Οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και να μετατραπούν σε οικονομικές και κοινωνικές αξίες από την αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Η διεθνής ημέρα των δασών ανταποκρίνεται στην ανάγκη όλων των ενδιαφερομένων μερών να προωθήσουν τη σημασία τους, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον των αγροτικών περιοχών της ΕΕ και της βιο-οικονομίας. Βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση του σημαντικού ρόλου που παίζουν τα δάση περιλαμβάνουν τις επενδύσεις, τη μεταφορά γνώσης και καινοτομίας, την ανάπτυξη νέων αλυσίδων αξίας, διαδικασιών και προϊόντων».

Η Διεθνής ημέρα των δασών, στις 21 Μαρτίου, ευαισθητοποιεί όλους για τη σημασία όλων των τύπων δασών, υπενθυμίζοντας στις κοινότητες ότι η διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητας των δασών ενισχύει την αειφόρο ανάπτυξη. Οι χώρες ενθαρρύνονται να διοργανώνουν δραστηριότητες που αφορούν τα δάση και τα δέντρα, όπως εκστρατείες δενδροφύτευσης.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Pesonen, δήλωσε: «Εγώ, κατά συνέπεια, επισημαίνω την ανάγκη συνεκτικής προσέγγισης για όλους τους τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τα δάση και τη δασοκομία, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος που διαδραματίζουν στην άμβλυνση της αλλαγής του κλίματος, στην αποδοτική χρήση των πόρων και την πράσινη ανάπτυξη».