Ηνωμένο Βασίλειο: Υπουργοί ζητάνε υποστήριξη στους αγρότες

Οι πράσινοι αγωνιστές ζητούν σαφήνεια σχετικά με τη δενδροφύτευση και το σύστημα προσωρινής επιδότησης

Οι αγρότες χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη από την κυβέρνηση για να φυτέψουν τα δέντρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τους υπουργούς, καθώς εξετάζουν ευρείες αλλαγές στις αγροτικές πληρωμές μετά το Brexit.

Η φύτευση δέντρων είναι δαπανηρή, δύσκολη και απαιτεί υπομονή καθώς τα δέντρα χρειάζονται χρόνια ή και δεκαετίες για να αποφέρουν εμπορικές αποδόσεις. Οι αγρότες και οι πράσινοι αγωνιστές ανησυχούν ότι θα μείνουν έξω από τα κυβερνητικά σχέδια για τη θέσπιση ενός νέου συστήματος προσωρινών επιδοτήσεων - που ονομάζεται κίνητρο βιώσιμης γεωργίας - για να παρασύρουν τους αγρότες μεταξύ του τέλους των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων φέτος και της σταδιακής εισαγωγής νέων περιβαλλοντικών συμβάσεις διαχείρισης γης το 2027.

Ο Σύνδεσμος Εδάφους ζητά σαφήνεια για το πώς το κίνητρο της βιώσιμης γεωργίας θα ενθαρρύνει τη φύτευση δέντρων, και επίσης καλεί την κυβέρνηση να συμπεριλάβει την αγροδασοκομία - όπου τα δέντρα καλλιεργούνται μεταξύ ή δίπλα σε καλλιέργειες, παρά σε ξεχωριστές φυτείες - στα σχέδιά της.

Το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγικής για το δέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου εστιάζεται στη φύτευση νέων δασών ή στην επέκταση των υφιστάμενων δασικών εκτάσεων. Όμως, όπου τα δέντρα μπορούν να φυτευτούν παράλληλα με τις καλλιέργειες, παρέχουν πρόσθετα οφέλη όπως περισσότεροι βιότοποι άγριας ζωής, μειωμένη χρήση νερού και καλύτερη κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος.

Ο Ben Raskin, επικεφαλής της κηπουρικής και της αγροδασοκομίας στην ένωση εδάφους, δήλωσε:

«Φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητο για την κυβέρνηση να παρέχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο πολιτικής και περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις πληρωμές, για να αυξήσει την απορρόφηση της αγροδασοκομίας».

Τα ποσοστά φύτευσης δέντρων έχουν πέσει πίσω από τους κυβερνητικούς στόχους, αλλά εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιτύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο του για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, θα χρειαστούν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια νέα δέντρα, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, τους νόμιμους συμβούλους της κυβέρνησης . Μόνο το 13% της έκτασης του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελείται από δασικές εκτάσεις, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο περίπου 38%.

Ο David Wolfe και ο αδερφός του διαχειρίζονται το Wakelyns, ένα αγρόκτημα 22,7 εκταρίων (56 στρέμματα) στο Σάφολκ που φυτεύτηκαν από τους γονείς του το 1994 ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγροδασική. Καλλιέργειες όπως σιτάρι, φακές και σκουός φυτεύονται σε σοκάκια βορρά-νότου με δέντρα μεταξύ τους.

Η συγκομιδή μεταξύ των δέντρων διευκολύνεται από τη διάταξη των δρομών και τα δέντρα σταματούν τη διάβρωση του εδάφους, βοηθούν στη συγκράτηση του νερού στο έδαφος και παρέχουν έναν βιότοπο για την άγρια φύση. Αποτελούν επίσης μια καλλιέργεια από μόνα τους, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών, των καρυδιών, των σύκων και των βερίκοκων, καθώς και των δέντρων για την ξυλεία και τη συμπαθητική ιτιά και τη φουντουκιά για την αχυρένια, την περίφραξη και τα καύσιμα.

Η φύτευση των σωστών δέντρων σε αγροκτήματα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα της φάρμας κατά περίπου 30%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Soil Association, καθώς και τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και την παροχή βελτιωμένων οικοτόπων για άγρια φυτά, έντομα, πουλιά και άλλα άγρια ζώα. Η ομάδα διεξήγαγε μια έρευνα σε 346 αγρότες που διαπίστωσαν ότι πολλοί θα ενδιαφερόταν να καλλιεργήσουν περισσότερα δέντρα, αλλά ένιωσαν ότι δεν υπήρχε αρκετή υποστήριξη από την κυβέρνηση.