Οι νομοθέτες ψήφισαν να αποκλείσουν τα ορυκτά καύσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το προτεινόμενο ψήφισμα εγκρίθηκε με 65 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 3 αποχές

Η επιτροπή περιβάλλοντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη Δευτέρα (12 Οκτωβρίου) για να αποκλείσει τη στήριξη των ορυκτών καυσίμων από το ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ που προορίζεται να ενισχύσει την οικονομία του μπλοκ μετά την κρίση του κοροναϊού.

Το προτεινόμενο ψήφισμα εγκρίθηκε με 65 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 3 αποχές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που διατέθηκαν την Τρίτη.

Οι δύο επικεφαλής επιτροπές του Κοινοβουλίου, για οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, θα ψηφίσουν για το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ στις αρχές Νοεμβρίου, με αναμενόμενη τελική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Pascal Canfin, ένας Γάλλος κεντρικός νομοθέτης που προεδρεύει της επιτροπής περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, ήταν ο κύριος συντάκτης του ψηφίσματος. Πηγαίνοντας στο Twitter, καλωσόρισε την ψηφοφορία, λέγοντας ότι «ανοίγει το δρόμο για μια πραγματική πράσινη ανάκαμψη» από την κρίση του κοροναϊού.

«Θα αγωνιστώ για να αποκτήσει αυτή η θέση την πλειοψηφία» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν μπορεί να υπάρξει «καμία χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων καθώς επενδύουμε για το μέλλον και όχι στο παρελθόν», δήλωσε ο Canfin.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Ιούλιο για ένα ταμείο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα βοηθούσε την οικονομία της ΕΕ να επανέλθει στα πόδια της μετά το κλείδωμα που επιβλήθηκε σε ολόκληρο το μπλοκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πλέον ξεκινήσει μια διαδικασία ψηφοφορίας για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στο ταμείο και να συμφωνήσουν σε κανόνες που σχετίζονται με τις δαπάνες.

Ωστόσο, απομένει να δούμε αν το Κοινοβούλιο στο σύνολό του θα ακολουθήσει την επιτροπή περιβάλλοντος. Και είναι επίσης ασαφές εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποδεχθούν την αρχή του αποκλεισμού των ορυκτών καυσίμων από τη χρηματοδότηση όταν συμφωνούν την κοινή τους θέση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Τόσο το Συμβούλιο της ΕΕ όσο και το Κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσουν για ένα πανομοιότυπο κείμενο πριν από την έγκριση του ταμείου.

Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή περιβάλλοντος ψήφισαν χθες ένα μέσο ανθεκτικότητας και αποκατάστασης 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του Ιουλίου που περιλάμβανε επίσης έναν προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια (2021-2027).

Μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 312,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα παρασχεθούν σε χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν σε δάνεια.

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ χαιρέτισαν την ψηφοφορία στην επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» λίγες μέρες μετά την ψηφοφορία των νομοθετών για αύξηση του στόχου μείωσης των αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ σε 60% έως το 2030.