Timmermans: Άμεση αντιμετώπιση της κρίσης της βιοποικιλότητας

Η ΕΕ χρειάζεται μια νέα μορφή γεωργίας και ότι η αντίσταση στην αλλαγή μεταξύ της αγροτικής κοινότητας οφείλεται στην έλλειψη κινήτρων

Οι ψηφοφόροι και το ευρύ κοινό πρέπει να αυξήσουν την πίεση στους πολιτικούς να ενεργήσουν πιο επειγόντως προκειμένου να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans την Τρίτη (13 Οκτωβρίου).

«Εάν είμαστε βάναυσα ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι, στο ευρύ κοινό, η κρίση της βιοποικιλότητας δεν έχει την ίδια αίσθηση επείγοντος με την κλιματική κρίση ή την κρίση COVID», δήλωσε ο Timmermans, υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό Πράσινη συμφωνία.

«Αν θέλετε να καταφέρουμε να εγκρίνουμε ό, τι θέσαμε στο τραπέζι, όλοι πρέπει να ασκήσετε πίεση στους νομοθέτες. Τόσο από την άποψη της κυβέρνησης όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπάρχει η έλλειψη αίσθησης επείγοντος και στα δύο θεσμικά όργανα », είπε σε μια στρογγυλή τράπεζα που φιλοξένησε το Friends of Europe.

Σύμφωνα με μια στρατηγική για τη βιοποικιλότητα που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη νομική προστασία του 30% της ξηράς και της θάλασσας της ΕΕ, αλλά ο Timmermans είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω και να υποστηρίξει προτάσεις για τη δημιουργία ενός διευρωπαϊκού δικτύου φύσης και την προστασία των δασών, τα οποία είναι « σε φρικτό σχήμα».

Τα δάση και οι ωκεανοί είναι ζωτικής σημασίας νεροχύτες CO2, οι οποίοι απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας έτσι στις παγκόσμιες προσπάθειες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο άνθρακας είναι επίσης βασικό συστατικό του εδάφους, αλλά η υποβάθμιση έχει προκαλέσει την απώλεια αυτού σε πολλές περιοχές.

Ο Timmermans είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια νέα μορφή γεωργίας και ότι η αντίσταση στην αλλαγή μεταξύ της αγροτικής κοινότητας οφείλεται στην έλλειψη κινήτρων για ανταμοιβή των αγροτών για την καλύτερη φροντίδα της γης.

«Χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις, θα χρειαζόμαστε συγκεκριμένα σχέδια και θα χρειαστεί ολόκληρη η αλυσίδα αξίας για να είναι μέρος αυτής», δήλωσε ο Timmermans, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να βλέπει τη γεωργία ως κλειστή από την υπόλοιπη κοινωνία.

Ο Inger Anderson, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, μίλησε επίσης στη συζήτηση. Είπε: «Πρέπει να έχουμε πολιτικές έξυπνες για το κλίμα και έξυπνες για τη βιοποικιλότητα που θα οδηγήσουν σε θέσεις εργασίας και θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακές ευκαιρίες για να ξεκινήσουν οι οικονομίες».

Ο Timmermans είπε ότι οι γεωργικές κοινότητες θα πρέπει να ζητούν άμεση διαβούλευση για την επινόηση επιχειρηματικών μοντέλων που προωθούν τη βιοποικιλότητα, τα δάση και την προστασία του εδάφους.

Πρέπει επίσης να ασκηθεί πίεση από την εταιρική πλευρά, για να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα προέρχονται από φιλικά προς το περιβάλλον αγροκτήματα, πρόσθεσε.

Ο Emmanuel Faber, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Danone, δήλωσε ότι οι εταιρείες τροφίμων γνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν, προσθέτοντας: «Η αλλαγή του κλίματος βλάπτει τη γεωργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία, οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα».